Четвъртото издание на тенис турнира "София оупън" (3-10 февруари 2019 г.) от АTP 250 в зала "Арена Армеец" се очертава да е най-силното досега. Участие са потвърдили шестима състезатели от топ 30 плюс трикратния шампион от Големия шлем Стан Вавринка (Швейцария, №66 в света), който се завръща в столицата ни.

Останалите са: Карен Хачанов (Русия, №11 в света), Стефанос Циципас (Гърция, №15), Николос Басилашвили (Грузия, №21), Роберто Баутиста Агут (Испания, №24), Фернандо Вердаско (Испания, №28) и Гаел Монфис (Франция, №29).

Имената им и други подробности бяха огласени на пресконференция в столичен хотел.

Снощи Циципас спечели финалите Next Gen в Милано - заключителната надпревара за млади надежди до 21 г. Карен Хачанов пък триумфира на Мастърса в Париж миналата неделя. В момента той е №11 в световната ранглиста - най-напред от всички в списъка.

Карен Хачанов би Новак Джокович на финала в Париж, а преди това елиминира още трима от топ 10.

Засега Григор Димитров (№19) няма да участва. Новият турнирен директор Горан Джокович, чичо на Новак Джокович, обяви, че въпреки отказа на първата ни ракета ще бъдат водени преговори за привличането му.

Организаторите се надяват на поне още едно голямо име. Така през 2018 г. се стигна до участието на Вавринка. Не е изключено на височайша визита при ранно отпадане от Откритото първенство на Австралия през януари.

Новото за догодина е турнирният директор - Горан Джокович, който заменя австралиеца Пол Макнами. В периода 2009-2012 г. той е бил начело на "Сърбия оупън". Увери, че ще настоява пред сегашния №1 в ранглистата да дойде в столицата ни. Горан Джокович е бил в щаба на своя племенник, познато име е в тенис средите.

Наградният фонд е 525 хиляди евро, съобщиха от компанията "Дубай дюти фрий", която държи правата за надпреварата.

От българските състезатели засега са сигурни Димитър Кузманов и младокът Адриян Андреев, който изпраща много силна година. Организаторите пазят пет "уайлд кард", като четири от тях най-вероятно ще са за българи, а една до последно ще се пази за звезда, каза шефът на БФ по тенис Стефан Цветков.

В понеделник, вторник и сряда цените на билетите са съответно 10, 20 и 30 лева, като децата ще влизат срещу половината от тази стойност, а вторник е безплатен ден за тях.

За дните от четвъртък до неделя ще се продават пакети от 150, 250 и 350 лева (в зависимост от местата) за четирите дни. Продажбата стартира на 12 ноември, понеделник.

На пресконференцията присъства и спортният министър Красен Кралев, който гарантира за подкрепата на държавата за турнира.

Стан Вавринка игра в София през миналата година, но отпадна на полуфинал от бъдещия шампион Мирза Башич (Босна). Въпреки това той остана доволен от приема и условията. Хачанов е считан за бъдеща голяма звезда. Както и Циципас, който игра в "Арена Армеец" през 2017 г., но бе отстранен на квалификациите. Басилашвили е редовен участник. Баутиста Агут е първият победител на "София оупън". 

Вердаско и Монфис имат по няколко титли в кариерата си, и двамата са достигали до топ 10 на ранглистата. В края на 2015 г. французинът игра демонстративен мач с приятеля си Григор Димитров в "Арена Армеец".