Жителите на канадския град Калгари гласуваха срещу намерението на местната управа да кандидатства за домакинство на зимните олимпийски игри през 2026 г., съобщава Би Би Си. 56 процента от участвалите във вота казаха "не".

Така на финалната права достигнаха само два претендента - Стокхолм и Милано плюс курорта Кортина д'Ампецо. Международният олимпийски комитет (МОК) трябва да обяви победителя през юни 2019 г.

Нежеланието на хората в Калгари да приемат игрите донякъде изненада международните анализатори. Градът бе домакин на зимния форум през 1988 г. "Белите" спортове са на почит в Канада, особено хокея на лед, който е роден там. Децата буквално прохождат на кънки и практикуват играта в задните дворове на къщите си.

По-голяма част от жителите на Калгари не искат олимпийски игри.

Референдумът няма задължителен характер за решението на кметството, но то ще се съобрази с народната воля, коментира общинският съветник Шон Чу пред Би Би Си. Организационният комитет за кандидатурата и олимпийският комитет на Канада изразиха разочарование, но също увериха, че ще зачетат нежеланието на хората в Калгари за домакинство.

Не помогна това, че в кампанията се включиха популярни спортисти. Сред тях бе и 54-годишният британец Майкъл Едуардс, известен в близкото минало като Еди Орела. През 1988 г. той шашна света, като взе квота в ски скока, а се бе качил на ските едва няколко години по-рано. Орела стана световна сензация и една от звездите на игрите, макар че завърши последен с чисто аматьорските си умения.

Отказът на спортен град като Калгари отново повдига въпроса за тенденция, която се наблюдава в последните години - все по-малко градове и държави искат домакинство на олимпийски игри, без значение зимни или летни. Причината е проста - цената е много висока и тя се плаща от местните с по-високи данъци, скок на цените, с нежелано строителство и понякога със съоръжения, които често повече не се използват и т.н.

Масови откази

Олимпиадите не са като Световните първенства по футбол, те не осигуряват много туристи. Траят малко повече от две седмици. Като се тегли чертата - сметката не излиза, смисълът не е голям.

По-рано тази година от надпреварата за зимните игри през 2026 г. сами се изключиха Сион (Швейцария), Сапоро (Япония) и Грац (Австрия). Турският град Ерзурум не бе допуснат от МОК. 

Четири европейски дестинации пък рано се отказаха от надпреварата през 2022 г. - Осло (Норвегия), Лвов (Украйна), Краков (Полша) и Стокхолм (Швеция). Домакин ще бъде Пекин. Китайският мегаполис имаше само един конкурент - Алмати (Казахстан).

На много места наистина се страхуват от разходите, които никога не се изплащат, каквото и да гласи пропагандата. По-официална информация Кремъл е пръснал за организацията на "Сочи 2014" 51 милиарда долара. Твърди се, че цената е дори по-висока. От това вече се оплаква Токио за 2020 г.

Което ни отвежда към извода, че летните олимпийски игри също не се радват на голяма популярност. Жителите на Хамбург гласуваха на референдум "против" кандидатура за 2024 г. Още преди две лета и Рим изскочи от състезанието. През миналата година Будапеща направи същото, като се съобрази с петиция, подписана от над 260 хиляди жители на унгарската столица.