Не е дошло времето за удължаване на срока за напускане на Великобритания на Европейския съюз. Това заяви германският външен министър Хайко Маас, предаде Ройтерс.

"Не искам наистина да обмислям потенциала за удължаване на срока по член 50 точно тук и сега. Не мисля, че трябва върху това да се фокусираме днес", сподели той пред журналисти по време на посещение в Дъблин.

Член 50 от Договора за Европейския съюз урежда реда и условията, при които държава-членка може да напусне Съюза. Датата, в която това трябва да се случи е 2 години след неговото активиране, което Великобритания направи на 29-и март 2017 г. По преценка на Европейския съвет този срок може да бъде изтеглен във времето, но това решение трябва да бъде прието с единодушие от всички държави-членки, включително и напускащата страна. 

 
Маас добави, че ако не се постигне сделка по Брекзит, това "може да има отрицателен ефект върху трудовия пазар в Германия и това е нещо, което ние възнамеряваме да предотвратим на всяка цена".
 

Британският министър на Брекзит Стивън Баркли също отхвърли тезата, че правителството се опитва да издейства удължаване на периода за напускане, предаде "Гардиън". Преди това дигиталният министър Марго Джеймс, заяви, че "може би ще се наложи да удължим член 50" , ако предложението на Мей не бъде прието в парламента на вота през следващата седмица.