Толкова много неща се случват в българския футбол от началото на годината, а още не е изтекъл февруари. "Левски" има нов собственик и нов треньор. "Лудогорец" има много нови футболисти, но и нови неволи. ЦСКА-София има нов треньор и стари неволи.

Борислав Михайлов остана извън Изпълкома на УЕФА и има странни "видения" за силен вътрешен шампионат, който бил на нивото на тези от Централна и Източна Европа.

Нещо хубаво се случи - реализирахме трансфер в първенство от топ 4, Кирил Десподов отиде в "Каляри", но тепърва ще видим дали е за там.

Вижте пет неща, на които ставаме свидетели от началото на динамичната футболна пролет.

1. "Лудогорец" върви надолу

И това е тенденция още от началото на сезона. Ако "орлите" станат шампиони отново, и "Левски", и ЦСКА-София много трябва да съжаляват, че са пропуснали да ги детронират. В Разград просто закъсняха с обновяването на отбора, основните играчи на който са изхабени, а някои нямат и конкуренция на постовете си.

Безразборната смяна на треньори - така типична за българския футбол, независимо дали е пролет, лято, есен или зима, също оказва влияние.

Всяка доминация все някога свършва. Сега "Лудогорец" прави трансфери, които са насочени към близкото бъдеще, но изгуби много от инерцията си. Корозиращ мениджмънт.

2. "Левски" тръгна нагоре?

Много е рано за такъв извод. Сега върви нагоре най-вече на мускули и вдъхновение. Новият собственик Васил Божков взе да плаща старите дългове, а футболисти и служители започнаха да си получават заплатите навреме. А доскоро положението беше No pay - no play (по бившия футболист на клуба Жорди Гомес).

"Левски" има много проблеми и в близко бъдеще ще видим какви точно са намеренията на Божков. Дали ще спази обещанието си, дадено пред обществото и лично пред фенове на клуба, да оздрави дружеството и да го превърне в печелившо (или поне не в губещо). Изпълнителният директор Павел Колев е представил план-стратегия за развитие, с който е взел акъла на "синята" публика. Ще имат ли обаче търпение да го следват? Осъществим ли е въобще?

Засега въпросите са много повече от отговорите.

3. ЦСКА-София се управлява лошо.

Запалянковците на ЦСКА-София се чувстват ощетени от мачовете с "Черно море" и "Левски". Появиха се текстове в социалните мрежи от видни фенове и видни "червени" журналисти, в които се говори за "смяна на директивата" (съдиите обърнали свирката за "Левски", вместо за "Лудогорец").

Леко се пропуска фактът, че в мача срещу "Ботев" (Враца) реферът не отсъди явна дузпа за врачани при 0:0. А някои не искат (или не могат) да прогледнат, че клубът им се управлява зле и това се отразява на представянето на отбора.

Вече се спряхме на това: защо треньор се сменя не през декември, а десет дни преди първия пролетен кръг? Ако ще се сменя. Защо не се привличат футболисти на мястото на освободените? Трансферът на Десподов в "Каляри" е добър - и за играча, и за отбора. Тук спор не може да има. На "Българска армия" са знаели, че тази зима ще има продажба. Този играч задаваше облика на тима в атака. Къде е онзи, с който поне да опита да го замести?

Къде са защитниците на местата на изгонените? Сега всички говорят за съдията Владимир Вълков и решението му да изгони Едвин Джеси срещу "Левски". Но никой не задава друг въпрос: какво прави в ЦСКА-София играч като Стивън Перейра, който си отбеляза автогол така, все едно умишлено цели вратата? Защо се привличат играчи като него, като вече разкрития Мауридес и т.н. т.н. Как се "скаутват" тези футболисти?

Това е лош мениджмънт.

4. Няма как футболът да е слаб, а съдиите добри.

Дори ако оставим настрана изгонването на Едвин Джеси в мача "Левски" - ЦСКА-София, тъй като липсва ясен видеозапис, на който да се вижда дали има удар или не, цялостното съдийство на Вълков е, меко казано, незадоволително. Реферът "помогна" за грозната картинка на стадион "Васил Левски".

Той донакъса играта, показа различен критерий в идентични ситуации, беше страхлив, не вдъхна никакъв респект в двата отбора. Представянето на пловдивчанина в дербито е илюстрация на състоянието на българското съдийство. 

Реферите ми приличат на медиите в България - обезличени, "усвоени", опитомени, заплашвани и т.н. Имат още една склонност - да се "слагат" сами на силните на деня. Нещо като автоцензурата. Грешки правят всички, някъде и по-фрапантни от тези на българските арбитри, но заради процесите тук гафовете на нашите намирисват.

5. Не, Боби, в България не се играе "доста добър футбол".

Рим може да е вечен, но членството на Борислав Михайлов в изпълкома на УЕФА не е. Преди десетина дни шефът на БФС даде магистрално интервю за BFU TV, в което коментира както конгреса на УЕФА в италианската столица, така и май всичко в българския футбол.

Пак се връщаме на това интервю, но няма как. Там Михайлов казва, че сме на едно ниво с държавите от Централна и Източна Европа и че "в първенството ни се играе доста добър футбол".

Всъщност това интервю показва защо вратарят на Четвъртите в света изпадна от ИК - нищо работа според него. Не, Боби (ще си позволя малко така фамилиарно) - в България се играе много, много слаб футбол.

Ако вярваш, че в България футболът е добър, значи имаме проблем. Ако не го мислиш, но го казваш така, по инерция (от десетилетна традиция) - пак имаме проблем, защото всички знаем, че не е истина. Любослав Пенев определи съдията Владимир Вълков като "бушон". Целият ни футбол е един бушон - на властимащите и на някои злокачествени обществени процеси.

Няма как да е силен футболът, когато член на ИК на БФС и собственик на голям и много успешен напоследък клуб купува телевизията, на която е продал тв правата за първенството. Тях пък е придобил от централата, в която влиянието му е най-голямо.

Няма как да е силен футболът, когато друг голям бизнесмен е бил в управата на единия столичен гранд, после е придобил другия и го е обявил за "най-голямата футболна марка на България". Същата тази футболна пролет той изминава обратния път и вече този клуб е "най-голямата футболна марка на България".

Няма как да е силен футболът с играчи във водещите ни клубове като Стивън Перейра. И да беше само той. Ами "Верея" - този частен проект, съставен вече почти изцяло от нискоразредни "футбалери" номади от цяла Европа?

Няма как да е силен футболът, когато УЕФА подава сигнали за нагласени мачове на същия този клуб "Верея" и глобата на дисципринарната комисия на БФС е 5000 лева. И най-вероятно с тези 5000 лева ще си останем. Явно и за българската прокуратура футболът ни е "доста добър", след като е сляпа и глуха за процеси, които от години се случват пролет, лято, есен и зима.

Няма как да е силен футболът с продукцията, изнесена от "Левски" и ЦСКА-София вчера. То да беше и само това дерби с ниско качество - почти не се помни качествен сблъсък през последните години. Говорим за всичко друго, но не и кой как е играл, за тактически прийоми и т.н. По-лошото е, че наистина няма кой знае какво да се каже за тези неща.

Та - обещаващо начало на футболната пролет. Скоро ще дойде и лятото с евротурнирите. Истинският лакмус колко добър е българският футбол.