Кубинските граждани одобриха нова Конституция на национален референдум, като така съхраниха еднопартийната социалистическа система. Върховният закон също ще предлага скромни икономически и социални промени, предаде Ройтерс.

Председателката на Националната избирателна комисия Алина Балсейро Гутиерез обяви, че от 8,7-те милиона граждани, които са фигурирали в избирателните списъци, 84,4 процента са участвали на референдума, който се проведе в неделя.

Тя добави, че 86,85 процента от гласоподавателите са одобрили новата Конституция, 9 на сто са гласували против ратифицирането ѝ и 4,5 процента са подали невалидни или празни бюлетини.

В сравнение, когато през 1976 г. е ратифицирана настоящата Конституция на Куба, 98 процента от дееспособното население гласува: 99,02 процента са гласували "за", като само 54 000 са изразили несъгласие с промените.

Правителството водеше усилена кампания за приемането на новата Конституция, като настояваше, че тя продължава политиките на Фидел Кастро, като същевременно ги осъвременява. Критиците ѝ отвръщат, че така комунистическата партия иска да се задържи на власт.

Някои от противиниците на конституцията гласуваха против ратифицирането ѝ на референдума, докато други призоваха да не се гласува, за да я делегитимизират. В рамките на кампанията единственото пространство, в което опозицията можеше свободно да изрази мнението си, бе Интернет.

В страната бяха докладвани няколко случая на временно задържане и тормоз от страна на властите.

"Кубинското правителство участва в безпрецедентна кампания, за да осигури приемането на новата Конституция като начин да легитимизира както пазарните икономически реформи, така и лидерството на новия президент Мигел Диас-Канел и следреволюционното поколение", заяви американският професор и експерт по Куба Уилям Леогранде.

В Основния закон са въплътени промени, които адресират постепенното отваряне на карибския остров след разпада на СССР - припознати са частната собственост, чуждите инвестиции, малкия бизнес, Интернета, правото на адвокатска защита при арест и други.

Новата Конституция също преструктурира правителството - учредява позицията "премиер", ограничава мандатите на президента и други.

"Това е поредна пропусната възможност", отбеляза кубинскоамериканският бизнесмен Карлос Саладригас. "Малкото приети икономически промени не са достатъчни, за да доведат до икономически растеж и да привлекат инвестиции от чужбина в необходимото количество", добави той.