Докато всички големи производители на смартфони се стремят да ги правят възможно най-тънки, компанията Energizer, съвместно с европейски телеком, представи рекорд в обратната посока - най-дебел смартфон. 

Energizer PowerMax P18K Pop е с корпус 18 мм, или около 3 пъти по-дебел от стандартните смартфони.

Иначе другите габарити са стандартни - 6,2-инчов дисплей стънки рамки около него.

Дебелото тяло не е просто за гонене на рекорд - в него се помещава 18 000-милиамперчасова батерия. Т.е. около 5-6 пъти по-голяма от стандартното.

Това означава, че с едно зареждане PowerMax ще държи близо седмица нормална употреба. Или 90 часа разговори и 100 часа свирене на музика. Разбира се, за бързо зареждане е предвиден новият USB-C стандарт. 

Подобен смартфон е удобен при дълги пътувания, особено по вода, където се разчита на генератори с гориво или слънчеви панели за зареждане на техниката. 

За разлика от другите смартфони с големи батерии (които обикновено са около 6000 мАч), PowerMax не е бюджетен - ще струва около 600 евро, но това включва мощен Helio P70 процесор, 6 ГБ оперативна памет, 128 ГБ вътрешна памет, и общо 5 камери - три на гърба и 2 за селфита, които изскачат от корпуса при нужда. Дисплеят е LCD IPS с резолюция 1080 x 2280 px, а операционната система е Android Pie 9.

Дебелият смартфон се очаква в Европа и САЩ през юни.