Трима български евродепутати изказаха мненията си относно евентуалното спиране на преговорите с Турция за членство с ЕС.

Неджми Али (ДПС, Алианс на либералите и демократите в Европа) искаше преговорният процес да продължи. Асим Адемов ГЕРБ, ЕНП), смята, че еврочленството на Анкара в момента е нереално, но прекратяването на преговорите ще я тласне към ислямизация. А Ангел Джамбазки („Обединени патриоти“, Европейски консерватори и реформисти) е не просто за замразяване, а за прекратяване на преговорите.

В пленарната зала в Страсбург бе дебатиран докладът за Турция на холандската евродепутатка Кати Пири. Тя препоръча преговорите да бъдат прекратени поради нарушенията на човешките права в Турция. Резолюция по въпроса ще бъде гласувана в сряда.

„За нас прекратяването на преговорния процес е неприемливо. То би било възприето негативно от турското общество. На фона на предстоящите избори за Европарламент трябва да бъдем много внимателни какви послания ще отправим към гласоподавателите в Турция“, смята Неджми Али.

Според Асим Адемов за всички е ясно, че Анкара има доста сериозни проблеми във всички сектори на политическия живот.

„Но в Турция има опозиционни партии, които не одобряват случващото се там. Политиката на ЕС трябва да е в посока насърчаване на политическите реформи към демокрация. За ЕС е важно да има сътрудничество в сигурността и икономиката. Нека тогава се запитаме какъв е смисълът от препоръката за прекратяване на преговорите с Турция. Накъде я тласкаме така? Не я ли тласкаме към ислямизация?“, попита Адемов.

Най-радикален от българска страна бе Ангел Джамбазки.

„Най-сетне, след пет години в този парламент виждам доклад, който засяга Турция и се приближава към реалността. Турция не е европейска държава. Тя се намесва недопустимо във вътрешните работи на съседните държави. Мога да дам пример с намеса във вътрешните работи в България“, каза той.

Джамбазки продължи, че Турция се меси в духовните дела на българските мюсюлмани, както и че прави политическо инженерство у нас като създава политически партии.

„Затова настоявам преговорите с Турция не просто да бъдат замразени, но и прекратени“, завърши Джамбазки.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан смята, че може обаче да започнат разговори за актуализиране на споразумението между ЕС и Турция. Той увери, че Брюксел ще продължи да подпомага Анкара, особено в стремежа ѝ да разреши споровете си с други държави.

Някои евродепутати защитиха Турция. Те изтъкнаха, че тя е важен съюзник на Европа в борбата срещу „Ислямска държава“ и нелегалната миграция.

Други обаче бяха за прекратяване на преговорите за членство и дори за отнемането на статута на кандидат-член на ЕС. Такива призиви дойдоха най-вече от Европейската народна партия (ЕНП). Това учуди Кати Пири. Тя припомни, че от 10 години насам докладчикът за Турция в Европарламента е от ЕНП и той досега никога не е предлагал такова нещо.

„Съгласна съм всички канали за комуникация да останат отворени. Но каналът „присъединяване“ вече става абсурден. Трябва да спрем да говорим с Ердоган за присъединяване, защото това звучи абсурдно“, каза холандската депутатка в края на заседанието.