Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова показа образец на бюлетината за предстоящите парламентарни избори на 5 октомври. Тя не се различава съществено като форма от бюлетината, с която гласувахме на евровота.  

„За да е валиден гласът, избирателите трябва да са отбелязали своето предпочитание със син химикал и с позволените знаци, съгласно Изборния кодекс – „х“ или „v”. То трябва да е направено по начин, който не засяга съседно квадратче или кръгче“, обясни пред журналисти Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

За партии, коалиции и независими кандидати гласуването става в лявата част на бюлетина. Там се намират квадратчетата, в които се маркира гласът за листа или независим кандидат.

Предпочитанията, преференциите се отбелязват в дясната част на бюлетината. Там са разположени кръгчетата, които съдържат номерата на кандидатите в съответната листа. С тях всеки избирател може да отбележи своето предпочитание за своя избраник.

"За да се зачете преференцията, трябва да има едно отбелязване за кандидат", обясни Нейкова.

От ЦИК уточниха, че когато в дясно има маркирано повече от едно кръгче, се зачита гласът на избирателя само за съотгветна листа, а префернецията отива при водача на листата.

„Ако са отбелязани няколко преференции, бюлетината е валидна, но тогава ще е валиден вотът за кандидатската листа на съответната партия или коалиция, а преференция ще се брои за водача на листата“, каза Нейкова.

Досега са отпечатани бюлетините за около 15 или 16 изборни района. Това става единствено в печатницата на БНБ, твърди Нейкова.

"Бюлетината има фабричен номер, който трябва да се откъсне след като избирателят е гласувал. Има текст при преференцията, който е за улеснение на избирателя, за да не се обърка в избора на номер на партия и преференция", допълни тя.

Предстои ЦИК да вземе решение днес или утре какъв точно да бъде начинът на сгъване. "Ако една бюлетина е сгъната по начин, по който не се разкрива тайната на вота, тя няма да бъде анулирана", обясни говорителят на ЦИК.

Имена на кандидати в бюлетините няма да има, но би трябвало листите на всички политически формации за съответния район да бъдат разлепени в избирателните секции.

На парламентарните избори всеки кандидат с над 7% преференциален вот може да пререди партийната листа. Първият обаче е в привилегирована позиция - получава преференция от две места - отбелязаните за него кръгчета и бюлетините без преференция. Вече кандидати, поставени на по-задни позиции или на неизбираеми места започнаха битка за преференции.