Европарламентът подкрепи днес с убедително мнозинство нов закон, забраняващ пластмасови изделия, предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши.

560 депутати гласуваха в полза на споразумението с министрите на ЕС. Против бяха 35 души, а 28 се въздържаха.

До 2021 г. в ЕС ще бъдат забранени следните продукти:

• Прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене);

• Пластмасови чинии за еднократна употреба;

• Пластмасови сламки;

• Изработени от пластмаса клечки за уши;

• Пластмасови дръжки за балони;

• Оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен.

Държавите членки ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г. Те трябва да бъдат с поне 25 на сто рециклирано съдържание до 2025 г. и 30 процента до 2030 г.

Споразумението засилва и прилагането на принципа „замърсителят плаща“, по-специално за тютюна. Въвежда се разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се прилага също така за риболовните приспособения, като гарантира, че производителят, а не рибарите, поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

Законодателството постановява също, че етикетирането относно отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти трябва да бъде задължително.

Има и български успех в справянето с проблема с пластмасовите чашки, коментира евродепутатът социалист Момчил Неков. Той посочи чашките „къпфи“, изобретени от сънародниците ни Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов. Този продукт се търси и налага и у нас, и в чужбина.