Американски сенатори представиха закон за забрана за предоставяне на Турция на самолетите F-35, предава "Фокус".

Отношенията между Вашингтон и Анкара се движат по низходяща спирала заради плановете на Турция да придобие руски ракетни системи за противовъздушна отбрана С-400. САЩ предупредиха Турция, че може да преустановят доставката на самолетите F-35 в страната заради опасенията, че радарите на руските системи С-400 могат да открият слабостите на самолетите, въпреки че Турция произвежда някои от частите на изтребителя. Американските сенатори представиха двупартиен законопроект за преустановяване на трансфера на изтребители F-35 в Турция на фона на сериозен разрив между съюзниците от НАТО за закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400.

Един от четиримата съавтори на законопроекта, сенаторът-демократ Жана Шахин заяви, че "перспективата на Русия да има достъп до американски самолети и технологии в страна от НАТО - Турция, е сериозен национален и глобален риск за сигурността". Това се случва скоро след като Ройтерс съобщи, цитирайки анонимни източници, че САЩ обмислят не само да се откажат от доставката на F-35 в Анкара на фона на напрежението около руската сделка С-400, но и да извади Анкара от веригата за производството на самолетите. В момента турските фабрики произвеждат около 800 части за самолета от пето поколение - някои от тях се произвеждат само от Турция. Въпреки този факт, САЩ смятат, че Турция може да бъде заменена от компании, разположени в други страни. Намирането на заместители на турското производство на части за F-35 ще отнеме време и ще забави доставката на самолета "за период от три месеца", добави източникът.

Нито Пентагонът, нито компанията „Локхийд Мартин“, която сглобява изтребителите, не са направили официални коментари по доклада. По-рано Кейти Уилбъргър, изпълняващ длъжността помощник-секретар на отбраната по въпросите на международната сигурност, заяви пред Reuters, че Вашингтон е започнал подготовката за замразяване на пратките, които би трябвало да предшестват доставките на F35 за Турция, за да се изпратят сигнали до Анкара. Уилбъргър също така намекна, че САЩ може да намерят алтернатива на турското "депо за двигатели" - става дума за завода за двигатели в Ескишехир. Освен частите на двигателя, Турция произвежда фюзелажи, дисплеи на пилотската кабина и шаси за F-35.

Руската ракетна система С-400. 

Този въпрос се превърна в пречка за САЩ в плановете си да спре доставките на самолети от пето поколение в Турция, след като започна спора за ракетите С-400. Вашингтон се опасява, че радарите на руските системи за противовъздушна отбрана могат да се научат да откриват най-новия американски самолет, ако Турция получи и С-400 и F-35. В светлината на тези опасения, САЩ нееднократно призоваха Турция да се откаже от споразумението за С-400 и да закупи по-скъпите американски системи „Пейтриът“ , които са способни само да свалят балистични ракети, за разлика от руската С-400, която е способна да сваля вражески самолети, безпилотни самолети и ракети.