Когато избирателните секции затвориха, той играеше тенис на маса. Когато приключи първият кръг на президентските избори в Украйна, заобиколен от тв камери Володимир Зеленски запретна ръкави и започна дуел с журналист, пише германският вестник "Ди Цайт". Преди това посетителите в предизборното му бюро бяха призовани от неговите сътрудници да участват в турнир. Първата награда? Финал срещу комика и кандидат за президент.

По време на предизборната битка Зеленски се различаваше от всички останали кандидати за държавен глава. Той не се здрависваше по време на предизборни мероприятия, а снимаше последните епизоди от тв сериала си. Не водеше предизборни дебати, а по време на представления взимаше на мушката политическите си противници. Явно украинците искат нещо повече от това шоу – не само на сцената и пред телевизионните екрани, а и в реалния живот. След първите оповестени прогнозни резултати от вота с 28,61 на сто Зеленски попадна на първо място и остави далеч зад себе си сегашния президент Петро Порошенко (17,16 на сто). Балотажът ще се състои на 21 април.

Една невероятна история в украинската политика, на която никога не са липсвали невероятни истории, но този път тя е уникална. Мнозина украинци познават Зеленски от ролята му в тв сериала "Слуга на народа". Според сюжета учител по история изведнъж става президент.

В новогодишната нощ той обяви по телевизията кандидатурата си за държавен глава и то сериозно. Оттогава доминира при всички социологически изследвания. През изборния ден действително се стигна до сензация и то с по-добър от прогнозните резултати.

Втръсване от политиката и нещо радикално ново

"Това е само първата стъпка към голямата ни победа", изрече възторжено Зеленски вечерта след вота и продължи: "Искам да благодаря на всички украинци, които днес не гласуваха на майтап".

Всъщност това беше косвен отговор на рокаджията Святослав Вакарчук. Във видео той категорично се противопостави на избора на Зеленски, като призова украинците да не гласуват на шега.

Смесица от втръсване от политиката и желание за нещо радикално ново доведе до успеха на 41-годишния комик от южния украински град Криви Рих. Криза, война и корупция са оставили следи. Цари омерзение срещу политическото статукво, което все пак след революцията на Майдана приближи страната към ЕС, но същевременно не обърна гръб на корупцията. А боевете в източните части на страната продължават. Според актуално допитване 70 на сто от украинците са на мнение, че страната се развива в погрешната посока и се надяват на радикални промени.

Че по време на предизборната битка обществеността узна твърде малко за програмата на крайно неопитния в политиката Зеленски, изглежда не му навреди. За мнозина е достатъчно, че беше радикално по-различен в сравнение с останалите 38 кандидати.

"Във времена, когато непрестанно се погазват обещания, изглежда е добра стратегия първо изобщо да не обещаваш нищо", коментира в туитър изхода от вота политологът Балац Ярабик. Той цитира виц, разпространяван преди изборите: "Години наред избирахме сериозни кандидати, а накрая винаги ни поднасяха безвкусна комедия. Та защо да не дадем гласа си за комик и да видим какво ще се случи."

Порошенко като глас на разума?

Преди всичко не се изпълниха очакванията от президента Петро Порошенко, който преди пет години беше избран още на първия тур с почти 54 на сто от гласовете. И Анна, 34-годишна секретарка, както и майка й Лариса, която е учителка, тогава са гласували за Порешнко – през драматичните дни след революцията на Майдана, анексирането на Крим и избухването на войната в Донбас. Днес са разочаровани от него и са големи фенки на тв сериала, в който Зеленски пародира президента.

"Та това е огледало на действителността", казва Лариса пред училище в северен квартал на Киев, където е избирателната секция 217. Двете жени току що са пуснали бюлетини – за Зеленски.

Лариса изрича:

"Естествено, че не знаем много за програмата му, но какво можем да очакваме от останалите политици, които управляват страната от 30 години?"

"Надяваме се, че и в реалния живот той ще е такъв президент, какъвто и в ролята си в сериала', казва Анна.

Но духовете са различни. Критички на Зеленски го клеймят като "клоун" и "марионетка", дори като "украинския Тръмп". При това по време на предизборната битка той не използваше ненавистническа към чужденците реторика, но пък направи впечатление с язвителните си вицове.

Порошенко се демонстрира като гласа на разума, гарант за стабилност и така на последните метри от правата успя да мобилизира много избиратели, които все още се колебаеха кого да подкрепят.

Порошенко отива на балотаж, но в сянката на сензационния успех на Зеленски. Първоначално шансовете на действащия президент за преизбирането му на поста изглеждаха още по-лоши. По време на първия му мандат шоколадовият предприемач беше крайно недолюбван. Отиването му на балотаж би следвало да се смята за успех. Все пак през последните седмици му се удаде да елиминира бившата премиерка Юлия Тимошенко, която се провали и при третия си опит като кандидатка за президент.

Вечерта след вота Порошенко се покая:

"Чух гласа на украинското общество. Ще работим за отстраняване на собствените си грешки."

Веднага обаче се прицели в олигарха Игор Коломойски, който подкрепя Зеленски. Тв сериалът на Зеленски се излъчва по неговия частен канал 1+1 и по време на предизборната битка му бе отредено впечатляващо много време за излъчване.

"Значи съдбата ми отреди да се ява на балотаж с тази марионетка на Коломойски. Ние обаче няма да му дадем никакъв шанс", зяви жлъчно Порошенко по адрес на влиятелния олигарх.

Но за да срази Зеленски на вота след три седмици, Порошенко трябва да измисли нещо повече от закани. С необичайната си предизборна борба досега комикът определяше правилата на играта. Останалите кандидати куцаха след него.