“Дългият списък с издънките на Путин”. Под това заглавие виенският всекидневник “Винер Цайтунг” публикува интервю с видния американски дипломат от кариерата Кристофър Робинсън. В момента той работи в отдел “Европа и Евразия” на Държавния департамент във Вашингтон. От 23 години е дипломат, завеждал е политическия отдел на посолството на САЩ в Москва. Интервюто с него е взето в австрийската столица от заместник-главния редактор на “Винер Цайтунг” Томас Зайферт.

Господин Робинсън, САЩ излязоха от ядреното споразумение. Защо?

През изминалите пет години непрестанно казвахме, че Русия погазва ядрените договорености. Проведохме близо 30 срещи на високо равнище и се опитвахме да убедим Русия да се възвърне към онази политика, която е в унисон със спазването на договора. Още през 2014 г. бихме тревога. През декември 2018 г. отново говорихме по проблема. През февруари т. г. оповестихме, че се оттегляме от договора.

Какви ще са последиците?

Продължаваме да се надяваме Москва да преосмисли курса си. Но Русия продължава да нарушва договора и разполага цели ракетни батальони. Във всички случаи едно нещо трябва да ни е ясно: Русия ни конфронтира с реална заплаха, дали със или без договор. А тази заплаха не е насочена единствено срещу САЩ, а преди всичко срещу Европа. Ние до последно искахме да запазим договора. В крайна сметка решихме, че най-доброто решение както за сигурността на САЩ, така и за тази на Европа, е да излезем от договора. За да може един договор за разоръжаване и такъв за ограничаване на оръжията да е ефективен, то и двете страни трябва да спазват отговорността, която са поели. Всички партньори от НАТО са единодушни: Русия погазва договора.

И ако резултатът е нова надпревара във въоръжаването в Европа?

Ние не искаме да се връщаме към дебата “Пършинг”, воден през 80-те години на миналия век. Русия разполага с време до август тази година, за да се върне към духа на договора.

Как интерпретирате намеренията на Москва?

Смятам, че за Владимир Путин е важно да демонстрира, че Русия е велика сила, която препречва пътя на Запада. Той е срещу нашата система, срещу ценностите ни, срещу архитектурата на колективната система на сътрудничество в Европа.  Но се питам защо Кремъл инвестира огромни  суми за разработване и разполагане на нови оръжейни системи? Путин не разбира ли, че всъщност руското население иска увеличаване на пенсиите? Също така по-добри условия на живот, по-висок жизнен стандарт, по-добри социални услуги. Не го ли долавя? Що се отнася до социалната и икономическата ситуация в Русия, налице е голямо недоволство. Ето защо не вярвам, че подобно въоръжаване е в интерес на руското население. Убеден съм, че далеч повече в интерес на народа е да се подобрят отношенията със САЩ и Европа.

В Русия вече не е популярна авантюрата в Украйна

Междувременно списъкат с издънките на Путин е дълъг – провален опит за преврат в Черна гора, безрезултатен опит за торпилиране на преговорите на Северна Македония с Гърция. Във всяка друга държава подобни външнополитически провали биха довели до вътрешнополитически проблеми.

Каква роля играе Укрйна при отношенията между САЩ и Русия?

Без прилагането на Споразумението от Минск не е възможно подобряване на отношенията. Украйна беше най-голямата издънка на Путин. Ако намерението му е било да предотврати влизането на Украйна в западната орбита, то с агресията си Москва постигна обратното – Киев пое по ясен прозападен курс, Украйна се обяви за Европа и против Русия. Най-добрият път да се пресекат интересите на Русия в Украйна, е да се работи по посока Украйна да завоюва икономически и политически успех.

Кремъл поддържаше контакти по време на предизборната борба на Доналд Тръмп, Москва подкрепя дяснопопулистки партии в Европа и има приятелски контакти с Австрийската партия на свободата.

След инцидент в Черно море по време на срещата на Г-20 президентът Доналд Тръмп отказа среща с Владимир Путин и изцяло застава зад санкциите срещу Русия. На другия ви въпрос не мога да дам конкретен отговор. Само толкова: смели журналисти извършиха разследване. Оказване на политическо влияние е част от воденето на хибридна война. Шефът на руския Генерален щаб  Валерий Василевич Герасимов даде ясно да се разбере, че хибридната война е част от руската доктрина. В САЩ го наричаме просто ”злонамерено влияние”. Това е форма на пропагадна кампания, политическа намеса и кибератаки.

Вашингтон е срешу строежа на газопровода “Северен поток 2”, в който OMV участва с 500 милиона долара. Защо?

Първо да уточня – не става въпрос за доставка на газ от САЩ за Европа, макар това да би било нещо добро. Обратното – не е добра идея повишаване на зависимостта на Европа от руски енергийни доставки. Русия не е надежден партньор. Към това трябва да се прибави и фактът, че чрез “Северен поток 2” Европа ще забави пътя си към използването на алтернативни енергии. Накратко: “Северен поток 2” не е от европейски интерес. На този проект не бива да се гледа единствено през икономически очила, а на него грябва да се погледне от геополитическа перспектива.

Намираме ли се в нова студена война с Русия?

Ние навлязохме в ерата на съживено противоборство между великите сили. Русия и Китай се противопоставят на Запада. И двете сили се опълчват на нашата ценностна система, на принципите ни и срещу световния ред, възникнал след края на Втората световна война. Русия обаче е сила в залез и е естествено да реагира все по-агресивно. Ние като трансатлантическа общност сме длъжни да се противопоставим на тази агресия.