Британската министър-председателка Тереза Мей ще се срещне утре поотделно с германската канцлерка Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон в последен опит да предотврати Брекзит без сделка, съобщи днес говорителка на “Даунинг стрийт” 10.

Мей ще лети последователно до Берлин и до Париж, за да склони ЕС да отложи повторно Брекзит до 30 юни. Тя иска още време, за да убеди британския парламент да одобри споразумението между нея и 27-те, което той вече три пъти отхвърли.

Разговорите са в навечерието на извънредна среща на върха по темата, която е насрочена за сряда вечер в Брюксел. Ако там Мей не получи исканата отсрочка, Обединеното кралство трябва да напусне ЕС без сделка в полунощ на петък срещу събота (12 срещу 13 април 2019 г.).

Мей е в преговори с лидера на лейбъристката опозиция Джереми Корбин върху вариант на споразумение, за което тя би гласувала заедно с депутатите на управляващите консерватори, които все още подкрепят правителството си.

Тези преговори обаче още не са произвели резултат, а лидерите на 27-те заявиха на Мей, че очакват тя да им представи ясен план, за да се съгласят на нова отсрочка.

Тя би означавала, че Обединеното кралство трябва да проведе избори за Европейски парламент.

Миналата седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова ЕС - 27 да дадат на Обединеното кралство "гъвкава отсрочка" до 12 месеца, в която неговите политици да намерят съгласие за изход от кризата.

Досега дълбоко разделената Камара на общините отхвърли споразумението на Мей и в същото време забрани Обединеното кралство да напуска ЕС без споразумение.

Налице сега е ясен избор между възможностите Великобритания да напусне ЕС съюз със сделка или изобщо да не го напусне, заяви Мей в специално видеообръщение в неделя.

"Тъй като парламентът даде ясно да се разбере, че ще попречи на Великобритания да напусне без сделка, сега имаме категоричен избор: да напуснем ЕС без споразумение или изобщо да не напуснем", каза тя в последен, отчаян апел към законодателите да подкрепят сделка.

В същото време днес един от твърдите брекзитър, Марк Франсоа, поиска "неофициален, показателен" вот на недоверие срещу Мей преди европейската среща на върха, който няма за цел да свали министър-председателката, а да убеди ЕС да отхвърли искането й за отсрочка. Мей оцеля във вот на недоверие в собствената й партия на 16 януари.