МВР прави проверка на работата на областната дирекция на полицията в Габрово. Нещо повече - според зам. вътрешния министър Красимир Ципов и депутати от ГЕРБ е имало забавена реакция на органите на реда в града след побоя на продавач на магазин. След случая напрежението в града ескалира, гражданите се вдигнаха на протест срещу ромите в града, защото именно роми са пребили продавача. 

Забавянето е било в деня на побоя, защото извършителите, макар установени, са били задържани с 24 часа закъснение, стана ясно от обясненията. Затова и вече тече анализ и проверка на работата на МВР в Габрово и ако има нарушения - то ще има и дисциплинарни санкции, обяви Ципов. 

Депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев и Николай Сираков нарекоха гнева на габровци "справедлив", но призоваха да няма насилие. Тези призиви текат вече трети ден, но и снощи протестиращи се опитаха да пробият кордона от жандармерия и да нахлуят в ромската махала. Този опит доведе до сблъсък с униформените.

ВМРО искат повече наказания 

Напрежението срещу ромите в Габрово след инцидента с побоя даде повод на ВМРО пак да заговорят по любимата си тема. Зам.-председателят на партията Искрен Веселинов припомни за концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов и основната й идея - че ако не се вземат мерки, до ескалация на напрежението няма как да не се стигне. 

От ВМРО обявиха "чувството за безнаказаност" при нарушения за основен проблем. И предлагат промени в Закона за административните наказания. В момента за нарушения на законите, които не са престъпления, наказанията са глоба, забрана за упражняване на професията за период от време и обществено порицание. По думите му обаче и трите наказания са практически неприложими сред гражданите от тази етническа група. Затова се предлага в закона да се добави наказанието "общественополезен труд". При отказ да бъде положен такъв да следва задържане от МВР и принуда за полагане на общественополезен труд.

На практика това е форма на арест, въпреки че ще се прилага за всякакви нарушения, не само за такива, които са класифицирани като престъпление по Наказателния кодекс. Веселинов добави, че въпросните нови наказания ще подлежат на съдебен контрол. 

От ВМРО искат още да се даде право на общински служители, преминали обучение, да проверяват документите за самоличност на граждани и да ги задържат до появата на полиция в случай на нарушаване на обществения ред или на извършване на закононарушение. По думите на депутата от ВМРО мярката, която в момента съществува по закон - общините да имат своя общинска полиция, не работи навсякъде, защото това е скъпо. А повечето общини в страната не могат да си го позволят.