Единадесет дни след като Индонезия произведе най-големите еднодневни избори в света, над 300 души от изборната администрация са починали, повечето - от свързани с преумора заболявания, причинени от дълги часове ръчно преброяване на милионите подадени бюлетини, съобщи днес представител на властите, цитиран от ДПА.
На 17 април за пръв път в страната с 260 милиона население имаше избори едновременно за президент, за национален двукамарен парламент и за регионални законодателни органи, за да бъдат намалени разходите.
Гласуването като цяло протече мирно при 81 процента избирателна активност на 193 милиона избиратели. Всеки от тях трябваше да предаде до пет бюлетини в над 800 000 избирателни секции. Но произвеждането на избори в държава, която се простира на повече от 5000 километра от запад на изток, изискваше полагането на неимоверни усилия и се оказа фатално за много служебни лица, които участват в процеса на ръчно преброяване на подадените бюлетини.
До този момент 287 членове на избирателни комисии и 18 полицаи, отговарящи за реда по време на изборите, починаха, повечето от претоварване, докато 2096 души се разболяха, каза Ариеф Прийо Сусанто - говорител на централната избирателна комисия.
Министерството на здравеопазването изпрати на 23 април циркулярно писмо, в което настоя лечебните заведения да осигуряват най-добрата медицинска помощ на заболелите служители, а министерството на финансите работи за компенсиране на семействата на починалите, добави говорителят.
Централната избирателна комисия беше остро критикувана заради нарастващите смъртни случаи. Преброяването на гласовете приключва на 22 май, когато ще бъдат обявени резултатите, допълва Ройтерс.

И претендентът Прабово Субианто, и досегашният президент Джоко Видодо заявиха, че са победили, макар че частично преброяване показа, че Видодо печели с 9-10 процента преднина.

ЦИК ще приключи преброяването и ще обяви победителите на президентските и парламентарните избори на 22 май. 

В изборите участваха общо близо 240 000 кандидати, които се бореха за 20 000 места.

Отделно днес над 30 души са станали жертви на тропическите дъждове и наводненията в Индонезия, предаде ТАСС. В неизвестност са 13 души.
Най-засегната е провинция Бенкулу, откъдето бяха евакуирани 12 000 души. Нанесени са значителни материални щети на стотици жилища, на десетки мостове и пътища, съобщи БТА.