Гражданското сдружение БОЕЦ внесе жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да "разследва" може ли лицето Делян Славчев Пеевски да е кандидат за евродепутат. Това съобщават днес от БОЕЦ. От организацията не са доволни от получения отговор от ЦИК по тяхна жалба от 29-и. Оттам настояват и че депутатът, номиниран за ЕП от партията си ДПС на избираемото второ място, не отговаря на изискванията в Изборния кодекс да е живял поне шест месеца преди вота на територията на България или на друга държава членка на Европейския съюз, въпреки че бизнесменът-политик има адресна регистрация в София.

"Издирваме Пеевски"

Всичко започва със сигнала на БОЕЦ до ЦИК от миналия понеделник. От гражданското сдружение изразяват съмнение, че Пеевски отговаря на изискванията на чл. 351 от Изборния кодекс (касаещо постоянния адрес и местожителство), като прилагат справка за многократните си неуспешни опити през годините да открият депутата като аргумент в защита на тезата си.

Изброяват:

"През последните шест месеца в качеството му на депутата от 44-то Народното събрание на Република България, г-н Пеевски не е присъствал на нито едно пленарно заседание на парламента";

"На 18.04.2016 г. премиерът Бойко Методиев Борисов в свое участие в телевизия бТВ заяви: "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната" (приложено е и видео от изказването);

"На 01.09.2017 г. от БОЕЦ номирахме г-н Пеевски за лице на България по време на българското европредседателство, като го потърсихме в парламента, но се оказа, че не е на работа и никой не знае къде е";

"На 14.09.2017 г. от БОЕЦ потърсихме г-н Пеевски на обществено известният му адрес в х-л "Берлин" в София и се оказа, че той не живее там и никой не знае къде е" (видео);

"На 21.12.2017 г. от БОЕЦ потърсихме г-н Пеевски и в централата на ДПС, където бяхме информирани, ч е не знаят къде живее и къде се намира депутата Пеевски" (видео);

"През 2018 г. (...) след неуспешните ни опити да се срещнем с г-н Пеевски организирахме национална кампания "Издирваме Пеевски", като целта ни бе, в качеството ни на български граждани да се срещнем с него, като български депутат и да му предадем няколко сигнала за корупция в прокуратурата и да му зададем няколко въпроса за участието му в избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, за фалита на КТБ, фалита на "Булгартабак" и за неговото имотно състояние и произхода на средствата му, свързано с това, че в края на 2016 г. от собственик на стар Опел, само за една година г-н Пеевски се превърна официално в мултимилионер, собственик на медии и активи за десетки милиони. В рамките на нашата кампания и усилия от началото на 2018 г. до 25.04.2019г. г-н Пеевски не беше открит от нас на територията на Република България."

Проверките са направени, всичко е точно

На 30 април ЦИК изпраща отговор до БОЕЦ, макар сигналът да не е заведен и публикуван в регистрите на комисията като жалба. Cпopeд члeнoвeтe нa ЦИK, c ĸoитo са разговаряли от правния сайт "Дe Фaĸтo", cигнaлът нe e бил пoдпиcaн и e мoжeлo дa бъдe пpиeт caмo зa cвeдeниe.  Πpeдceдaтeлĸaтa нa ĸoмиcиятa Cтeфĸa Cтoeвa oбaчe e нacтoялa дa му ce дaдe oтгoвop зapaди виcoĸия oбщecтвeн интepec пo ĸaзyca. Зaтoвa в пиcмo, пoдпиcaнo oт нeя и от ceĸpeтapят нa ЦИК Ceвинч Coлaĸoвa дo БOEЦ e cъoбщeнo peшeниeтo нa комисията. То е било пpиeтo c 15 глaca "зa" и  тpимa "пpoтив".

В отговора, публикуван от БОЕЦ, става ясно, че ЦИК е извършила служебно проверка за всички кандидати за евродепутати още миналия месец. Справка в ГРАО, отпреди сигнала на БОЕЦ, е удостоверила, че лицето Пеевски отговаря на изискванията на Изборния кодекс относно местожителството си.

Отделно, съгласно ИК ( § 1, т. 3, б. "а" от Допълнителните разпоредби), "Живял най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз" е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз."

Каквато Пеевски има. Според справка, направена от Клуб Z в ГРАО, Пеевски фигурира като избирател в столичния район "Изгрев".

Буквата на закона срещу духа на закона

От БОЕЦ не са доволни от този отговор и се възползват от правото да го жалят пред ВАС. И посочват, че буквата на закона се разминава с духа на закона:

"Наличието на изискване за постоянен и настоящ адрес в България или в държава членка на ЕС е нормативно разрешение, чрез което се постига по правило посочената цел на закона. Когато обаче са налице факти, че дадено лице физически не се е намирало на територията на България или държава членска на ЕС през последните шест месеца, това не може да бъде пренебрегнато от правото. Защото е съвсем реална възможността дадено лице да не е живяло през последните шест месеца в България или държава членка на ЕС и да не е изпълнило задължението си да заяви промяна на настоящия си адрес си в 30-дневния срок по чл. 99, ал. 1 от ЗГР. По този начин ще е налице разминаване между действителното положение и правната норма, за което е предвиден състав на административно нарушение (...)", посочват оттам.

От сдружението жалят пред ВАС самия отказ на ЦИК да се произнесе по жалбата им.