Британската министърка на отбраната Пени Мордонт - първата жена на този пост във Великобритания, започна в петък да изпълнява задълженията си, участвайки в публична церемония редом с британския принц Уилям, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Мордонт беше назначена на поста в сряда вечерта, след като министър-председателката Тереза Мей уволни Гавин Уилямсън. Дотогава 46-годишната Мордонт беше министър на международното развитие - пост, който беше поет от Рори Стюарт.
Мордонт е позната на обществото със своите евроскептични позиции и с участието си в риалити шоу по бански.

 

 

Назначението й за министър на отбраната подхрани спекулации, че един ден тя може да стане и премиер на мястото на Тереза Мей. За момента Мордонт казва, че е очарована от назначението си, за което има натрупан солиден опит и за което от дълго време е бленувала. Мордонт е резервистка от кралските военноморски сили и е била държавен секретар по въпросите на отбраната. Тя е и депутатка от Портсмут, където се намира основната британска военноморска база. Бащата на Пени е бил парашутист. Той кръстил дъщеря си на британската фрегата "Пенелопи", изиграла важна роля за победата над аржентинците във Фолклендската война през април-юни 1982 г.

Таблоидът "Сън" подчертава, че тя познава и трудната страна на живота - заедно с брат си е отгледала по-малкия си брат, след като родителите й са починали от рак, докато тя още е била тийнейджърка. Плащала си е разходите в колежа, работейки като асистентка на фокусник, пише вестникът.

Повечето от британците познават Мордонт заради пламенната й подкрепа за Брекзит в кампанията за референдума през 2016 г. Но тя беше критикувана няколко пъти заради изявления, че Турция е на прага от присъединяването в ЕС.
Нейните про-Брекзит позиции в даден момент навеждаха на мисълта, че може да напусне правителството, тъй като не беше съгласна с начина, по който Тереза Мей ръководеше преговорите по този въпрос. Но в крайна сметка Мордонт остана лоялна на началничката си. Нейните позиции я направиха популярна сред активистите на Консервативната партия.
Мордонт се прочу през 2014 г., когато участва в риалити шоу, наречено "Пляс? Голямото гмуркане". В него знаменитости по бански се хвърляха във водата. След като стана ясно, че е назначена за министър на отбраната, снимки на Пени по бански от тази програма се завъртяха отново в социалните мрежи и бяха доста споделяни.
Пени Мордонт не се страхува от полемиките. През 2014 г. на дебати в Камарата на общините тя каза, че във военноморските сили са я учили как "да си пази пениса и тестисите на бойното поле", подчертавайки по този начин, че получените там напътствия изобщо не са адекватни за жените новобранци.
През 2013 г. тя произнесе в парламента реч за благоденствието на домашните птици след бас, сключен с нейни колеги от военноморските сили колко пъти ще се осмели да произнесе в пленарната зала думата cock, означаваща едновременно петел и пенис.

 


Преди да бъде избрана за депутатка през 2010 г. Пени направи кариера в медиите и комуникацията.
В петък тя участва в церемония редом с принц Уилям в Уестминстърското абатство, на която бе отбелязана 50-ата годишнина на британските сили за морско ядрено възпиране.
Предшественикът на Пени Мордонт - Гавин Уилямсън, беше отстранен, след като беше обвинен, че издал на медиите информация от закрито заседание на Съвета за национална сигурност. Той отхвърля обвиненията. Равносметката от пребиваването му на поста е смесена, но той спечели уважението на мнозина военни, като издейства повече пари за въоръжените сили. И Мордонт трябва да се бори за по-голям бюджет за тях. Встъпвайки в длъжност, тя каза, че за нея е чест и привилегия да работи с най-добрите в света въоръжени сили и цивилни в сектора на отбраната.