Без най-голямата опозиционна сила БСП и този път с отказ и на ДПС, и на "Обединени патриоти" да заявят приоритети. Така започна пролетната пренарна сесия на Народното събрание днес. По традиция на старта на новия парламентарен сезон всяка от политическите групи чете декларация, посветена на политическата ситуация в страната и заявява политики. Този път това направиха само управляващите от ГЕРБ и представителите на "Воля", които формално също се водят в опозиция. 

Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова откри сезона с признание - че новата сесия на парламента започва посред предизборна кампания за евровота и ще привърши със старт на кампанията - макаар и неофициален, за местните избори наесен.

"Кампанията ще се отрази на работата на Народното събрание, но ние имаме ангажимент за изпълнение на програмата на правителството. Кампанията няма да ни пречи да вършим законодателната си работа", декларира Дариткова ().

Закономерно - последна атака срещу БСП - заради отсъствието и бойкота на парламента, който тече вече три месеца упражняват. "Опозицията е призвана да контролира властта, но сме обезпокоени, защото гражданите, гласували за БСП, са оставени без своето политическо представителство, а диалогът и дебатите са заменени от конфронтация

"Липсата на БСП не е проблем на мнозинството, парламентът функционира, но е проблем на демокрацията", заяви Дариткова (преди години, когато ГЕРБ за кратко бе в опозиция, също прибегна до бойкот на Народното събрание - б.р.)

По думите й за такова рушене на парламентаризма цената винаги се плаща. Дариткова обеща, че "независимо от изборния резултат" на европейските избори на 26 май ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще продължат да работят и да "изпълняват ангажиентите си към правителството". И припомни, че мотото на управляващата коалиция е "България над всичко" - затова партиите били длъжни да намират единство по ключовите въпроси и да търсят диалог. 

Нещо повече - председателката на ГЕРБ видя опити за "революционни процеси" в страната, които били задействани от политико-икономически интереси, които искали да тласнат държавата към хаос. Чии точно са тези интереси не стана ясно, но се разбра, че ГЕРБ ще им се противопоставя. 

Последва дълъг пасаж за приоритетите - образование, икономически растеж, здравеопазване, икономическо развитие, битка със сивата икономика... 

След като ДПС и патриотите се отказаха от речи, на трибуната се качи Веселин Марешки. За да разкаже приказната за волята и неволята и откровено да агитира от парламентарната трибуна за подкрепа за себе си и коалицията, която води на европейските избори. 

Парламентът продължи работа с дневния ред на "Патриотите" - промени в Наказателния кодекс на тема "неизбежна отбрана" - разширяването на понятието, чрез което да не се носи наказателна отговорност в определени случаи на посегателство. Тема, съвсем в духа на предизборния период.