Какво харесват водачките на листите на ГЕРБ и БСП за евровота Мария Габриел и Елена Йончева една в друга? Социалистката похвали опонентката си, че брюкселското й говорене звучи красиво. А Габриел обобщи - "харесвам това, че сме жени". 

С тези разменени реплики двете дами от спорещите за първенство на евровота партии завършиха дебата помежду си в ефира на Нова тв. Двубоят премина във възпитан тон и в очаквани писти. Мария Габриел говори за европейските политики и възможностите те да се използват в полза на България. Както и за това, че в Европа до момента представителите ни са работили по много теми - "от Шенген до двойния стандарт в храните" - заедно и без оглед на политическата си принадлежност. Елена Йончева говори за бедността, демографската криза в България и корупцията, която според нея е част от причината за първите две - тоест наблегна на местния прочит на евровота. Социалистката заложи на нападателна политика в дебата, Габриел - на институционално говорене и разказ за постигнатото и нуждата от единство в Европа.

Ето и избрани моменти от разговора, хронологично:

За Бойко Борисов и Румен Радев

Разговорът започна с кратко припомняне на спора между ГЕРБ и БСП, които се замерят с жалби пред ЦИК. Социалистите твърдят, че премиерът Бойко Борисов участва нерегламентирано в изборната кампания на ГЕРБ, а ГЕРБ - че същото прави президентът Румен Радев. 

Елена Йончева обясни, че Борисов - според новина в сайта на партията си, е оглавил предизборния щаб, в който участват и председателите на формации, подкрепили листата на управляващите. И цитира Закона за администрацията, според който премиери, министри и други хора, заемащи публична длъжност, нямат право да водят щаб за изборите. 

"Това е като да бъдеш треньор на единия отбор, но и да си съдия на мача", изрази се с футболен пример кандидатката на социалистите.

Мария Габриел й отвърна: 

"Държавата не може да спре да функционира, защото тече предизборна кампания. Г-н Борисов е премиер. А като партиен лидер не си е позволил да присъства на нито едно партийно събитие".

И обясни, че Борисов е в щаб, в който се обсъждат послания, но си има съвсем друг щаб, който оперативно води кампанията на ГЕРБ - различен от този, в който е лидерът на партията. Габриел заяви, че президентът заема страна и не е равноотдалечен от всички партии, както изисква от него Конституцията. Йончева отговори, че държавният глава трябва да е обединител на нацията, но и коректив на властта. 

Искам да бъда евродепутат, защото...

Така звучеше въпросът, зададен от водещите на Нова тв към водачките на листи. 

Мария Габриел обясни, че целта й като евродепутат ще бъде като досега на позициите, които е заемала - "работа, работа и пак работа". Това по думите й включва защита на националния интерес и подобряване на имиджа на страната ни. А качествата, на които разчита, са две - дипломация и твърдост

Елена Йончева на свой ред постави "своята битка" - с липса на справедливост, бедността и корупцията. "Битката трябва да се изнесе в Брюксел. За 12 години членство в ЕС са наляти милиарди, но не чувстваме да се приближаваме към ЕС, който е съюз на достойно заплащаще и социална сигурност".

Доклад срещу доклад

Водачката на БСП успя да наложи посока на разговора върху цитиране на доклади и данни - и на европейски институции, и на Държавния департамент. На това Габриел противопостави цитати от същите документи и доброто познаване на начина на функциониране на различните институции. 
 
Йончева цитира данни на евродокумент от края на февруари 2019 г., според които 40% от българите живеят на ръба, а 1,5 млн. души живеят в бедност. Друг цитат гласи, че 2/3 от сигналите за корупция, свързани с хора, заемащи висши публични длъжности, не се разследват. 
"Да не четем доклада както дявола Евангелието", отговори й Габриел, но не отрече съществуването на въпросните констатации - назова и страницата от документа, на която се намират, показвайки, че го познава. 

Тя обаче на свой ред цитира първото изречение от същия документ, в който се казва, че условията в държавата към момента дават възможност за преодоляване на проблемите с бедността във времето. 

По отношение на битката с корупцията и разследването на сигнали Габриел зададе следния въпрос:

"Отговорността къде е – нали сме за независимост на съдебната власт? Това е работата на правоприлагащите органи, а не правителството."

Последва втори цитиран от Йончева доклад - този на Държавния департамент на САЩ, в който също се говори за политици и чиновници, замесени в подкупи, конфикт на интереси, търговия с влияние. 

Габриел веднага извади обратни арументи - докладите на кредитните агенции, които в последните години постоянно повишават кредитния рейтинг на България и отчитат стабилната й перспектива.

"Злоупотреби има навсякъде – ОЛАФ е направила проверки на 50 000 случая в ЕС, в 14 държави има повече злоупотреби, отколкото у нас", съобщи водачката на ГЕРБ. 

По думите й е важно държавата да не замазва случаите на злоупотреби и именно това българската държава не прави. Този сюжет се появи на няколко пъти в разговора, като Габриел не пропусна да припомни, че в ГЕРБ се носи отговорност с оставки (малко след дебата оставка хвърли и земеделския министър Румен Порожанов, б.р), а наказателната отговорност е работа на съответните органи. Моментът с политическата отговорност обаче не се виждал в останалите партии. 

Габриел каза още, че ако преди години е имало информационна система за европроектите (т.нар. ИСУН), то нямало да се случи и скандалът с къщите за гости, който тече от две седмици в България. Въпросната система обаче я е нямало, защото е било нужно време да се изгради. 

На свой ред Йончева атакува с поредна порция данни - как "всяко десето село изчезва или е под 10 души", зеленчуците на пазара не са български, а при разпределение на7 млрд. евро за селско стопанство в бюджетен период, повечето от парите се усвоявали от под 100 големи фирми, а не от малките производители. 

"ГЕРБ-ерски капитализъм, а не пазарна икономика е това", обобщи Йончева.

Мария Габриел на свой ред благодари на опонетката си, че признава, че управляващите са успели да договорят и защитят по-висок бюджет за България за новия програмен период. И цитира други данни за периода 2014-2019 г., според които 5400 млади земеделски стопани са започнали дейност с помощ от европейските фондове, че 4900 стопани са получили помощ за агроекологични мерки, над 60 000 производители на земеделска продукция са получили плащания под 5000 евро. Но и призна, че съществува момент в ЕС, според който се оказва, че 20% от земеделските производители получават 80% от плащанията. 

Миграция и ограда 

Следващият сблъкък бе на тема миграция, граници, обща отбранителна политика. Първо Йончева подчерта възхода на левицата в страни от ЕС, давайки за пример последните избори в Испания и заяви, че се очаква силна група на ПЕС и нов председател на Еврокомисията от левицата - в лицето на комисар Франс Тимермарс. Габриел защити десницата и обясни, че целта на ЕНП е "да не позволяваме евроскептичните партии да имат мнозинство". 

На този фон - изненадващо, социалистката Йончена цитира канцлера на Австрия Себастиян Курц, който не е част от левицата, а от десницата в Европа. Курц неотдавна заяви, че настоящата Европейска комисия се е провалила по темата "миграция" и "бежанци", затова няма причина да се избира същия политически състав на органа. По думите на водачката на БСП трябва да се работи за "Европа, която пази границите си":

"Трябва да изнасяш мир, за да нямаш бежанци. Европа дава 203 млрд. евро за отбрана, тези пари трябва да са за обща външна политика и отбранителни сили."

Бившата журналистка разказа как като е била в Сирия е видяла как се внася оръжие, как са били подкрепяни "ислямистки групи", говорейки за Алепу (там бяха ситуирани предимно противниците на режима на Башар Асад - б.р.) и как Европа тогава я е нямало на място. 

Мария Габриел повтори партийната позиция на ГЕРБ - "нулева толерантност към миграцията". Тя се обяви "за" обща европейска отбрана, но предупреди, че това изисква време. По думите й трябва да има обща европейска политика за миграция и затова вече ще има 21 млрд. евро във Фонд за убежище при належащи нужди, с който държавите в ЕС при нужда ще могат да бъда подпомагани. Говори и за нужда от промяна на Дъблинския регламент, но декларира, че България добре охранява външната граница на ЕС. 

С това, разбира се, Йончева не се съгласи и припомни собствения си филм по темата. Тя припомни как за оградата на границата с Турция са дадени 200 млн. лв., но тя се прескача без проблем със стълба, техниката за наблюдение често не работи, а за нелегално преминали през територията ни бежанци разбираме, когато катастрофират по пътищата. 

Фалшиви новини и свободни медии

Доходите, усвояването на европари, идеите за европейски правила за минимална работна заплата бяха част от темите, по които Габриел и Йончева си размениха реплики. Последна и част, свързана със свободата на словото. Тук атакува отново Йончева - заради това, че страната ни е на 111-о място в класацията на "Репортери без граници" по свобода на словото, докато преди 10 години е била на едно ниво с Франция и на доста по-престижна позиция. Социалистката попита Габриел как ще отговори на тези данни, щом и тя самата в рамките на ЕК заявява като приоритет битката с фалшивите новини и дезинформацията. 
"Нямаше да ги има скандалите в последните месеци в България, ако нямаше свобода на медиите. Благодаря на медиите, на журналистите, че сами оповергаха тази несправедливост за мястото ни по свобода на словото", отговори Габриел, визирайки и "Апартаментгейт" и историята около къщите за гости, тръгнали от медийни разследвания. 

Към края на разговора се размениха и реплики кой е по-виновен за това, че над 2 млн. българи живеят зад граница - управлението на социалистите, довело до масова емиграция в хората на 90-те, или управлението на ГЕРБ в последното близо десетилетие. 

Разбра се и, че за Йончева евровотът е важен за промяна на властта в България, а за Габриел - за запазване на стабилността и за бъдещо отстояване на български каузи, на християнските ценности на съюза, за интеграцията, дерегулация, икономически свободи в целия ЕС.