За пореден път на избори в България - проблеми с предаването и обработката на изборните протоколи, опашки, грешки в протоколите от изборите. В София, Хасково и Враца има десетки членове на секционни избирателни комисии, които работят повече от 24 часа и не могат да предадат документите си протоколите с резултатите. Там има опашка от изнервени членове на комисии, има и случаи на хора, които са колабирали от умора. Забавянето се дължи и на допуснати грешки в протоколите, заради които се броят наново бюлетините. 

В София Нова тв показа членове на избирателни комисии, които спят с чували с бюлетини в автобуси и чакат да предадат своите протоколи. 

От 317 избирателни секции във Врачанско, в районната избирателна комисия (РИК) са обработени едва 170 към 8 сутринта, съобщи бТВ. 

Там хора са спели в автобусите и в училището, където се прави преброяването. От районната избирателна комисия (РИК) във Враца заявиха, че отчитането на резултатите върви бавно, защото има много грешки в числата.

"Това е напълно недопустимо, което се случва, ние сме от 01 часа тук. Никой не ни е извикал, има възрастни хора, които са накрая на силите си. Хората бяха по земята, по коридора, седяха навън", разказа член на избирателната комисия в Хайредин. 

Според хората това се дължи на бездействие. Те се питаха как така Централната избирателна комисия са съобщили резултати от изборите, а пък протоколите все още не са обработени. 

Мъж разказа, че са били заплашвани с прокуратура и съд, защото не спазили правилата за съхраняване на флашките на машините за гласуване. Те били сложени в чувалите с хартиените бюлетини. Някои от чакащите споделиха, че не били обучени и това е забавило обработката на протоколите. 

Много е възможно да започне ново броене на резултатите във Районната избирателна комисия във Враца.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи пред БНТ, че засега няма сериозни сигнали за проблеми, но има твърде много грешки в протоколите от секциите, а забавянето на предаването и проверката им бави и обявяването на резултатите. ЦИК ще обяви данни за окончателната избирателна активност и кои партии взимат мандат в Европарламента, когато са предадени всички протоколи, стана ясно още от думите му. 

По закон официалният изборен резултат се обявява до 5 дни след изборния ден.