В мач, продължил пет часа и девет минути и предложил най-доброто от съвременния тенис, Стан Вавринка победи Стефанос Циципас в осминафинал на "Ролан Гарос" - 7:6(6), 5:7, 6:4, 3:6, 8:6.

Това е един от най-качествените мачове от началото на сезона. Според мнозина - най-качественият като ниво на играта и на двамата.

Дори в последната точка имаше драматизъм - Стан пусна в действие фамозния си бекхенд, а Циципас не отигра, мислейки, че топката е в аут. Само че съдията присъди, че е вътре, като слезе на корта и размени изречения с Циципас.

Жалко за младия грък, но и в Париж той показа, че върви нагоре. Вавринка пък показа, че се завръща сред най-добрите. В предишната фаза той преодоля Григор Димитров.

Сега го чака битка с неговия сънародник Роджър Федерер. Маестрото се справи с Леонардо Майер - 6:2, 6:3, 6:3. За последно двамата спориха на Откритото първенство на Франция през 2015 г. Стан спечели (отново на четвъртфинал) и след това грабна трофея. Това бе последният мач на Федерер преди завръщането му на турнира тази година.

Шампионът Рафаел Надал върви по график. Той спечели "чисто" срещу Хуан Игнасио Лондеро - 6:2, 6:3, 6:3. Чака своя съперник, тъй като срещата Кей Нишикори - Беноа Пер ще бъде доиграна в понеделник при 2:1 сета за японеца. Не завърши тази вечер, тъй като започна да настъпва мрак.

В понеделник са останалите осминафинали: Новак Джокович - Ян-Ленард Щруф, Фабио Фонини - Александър Зверев, Доминик Тийм - Гаел Монфис и Карен Хачанов - Хуан Мартин дел Потро.

Междувременно домакините сътвориха гаф, какъвто не подхожда на спортно събитие от такъв ранг.

Доминик Тийм даваше пресконференция след мача си от третия кръг срещу Пабло Куевас (3:1 сета), когато бе помолен да напусне залата, тъй като Серина Уилямс искала да говори пред медиите там. Американката отпадна от 20-годишната си сънародничка София Кенин. 

От щаба на Уилямс заявиха, че тя не е поискала конкретната зала, а която и да е. Но да стане веднага, а не да чака. Организаторите решиха да преместят Тийм.

Той говори още малко, но в крайна сметка стана и всички се преместиха в друга зала. Там обаче Доминик остана буквално секунди, стана и си тръгна видимо раздразнен.

„Недоумявам какво става наистина. Какво, по дяволите, е това?! Някаква шега?! Аз трябва да напусна залата, защото тя идва?  Не ми пука. Аз също мога да правя каквото си искам“, каза австриецът и напусна.

По-късно пред "Евроспорт" той определи поведението на Серина Уилямс като "некоректно и неприемливо" и завърши с това, че Роджър Федерер и Рафаел Надал никога не биха постъпили по този начин.