Главният прокурор Сотир Цацаров каза днес, че 16-годишният ученик от Пловдив, обвинен в подготовка на терористичен акт, не е терорист, а заблуден младеж, който се нуждае от специални грижи.

"Случаят е класически пример за това, което само сме чели и коментираме, че се случва в други страни", каза Цацаров пред журналисти в Народното събрание. "Някак си си мислим, тук, у нас, такива случаи не могат да се случат".

Съдът днес реши, момчето да продължи да учи и да остане на свобода със семейството си, макар че прокуратурата поиска то да бъде изолирано в специална среда и с него да работят психолози.

Лице от арабски произход, живеещо в Северна Африка е вербувало българския ученик в интернет, като първо го е въвело в ценностите на исляма, каза Цацаров. 

"Следва информация за това какво е задължението на всеки истински мюсюлманин, какво трябва да направи. То градира от това да твори добро всеки ден, до това да унищожава неверниците. След това започва изпращането на клипове, от които първоначалната реакция е била отвращение и уплаха", каза обвинител номер 1.

После "менторът" започнал да убеждава младежа, че един истински мюсюлманин трябва да убие поне един "неверник" в живота си.

"Следват още инструкции, довели до това, намерено в дома му", добави главния прокурор.

Ученикът не би извършил терористично нападение, смята Цацаров.

 "Но ние не знаем каква би била следващата стъпка", посочи той.

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни ще наблюдава младежа, докато службите установяват кой е осъществил контакт с него. 

Ученикът е от християнско семейство, но има роднина, който изповядва ислява, каза Цацаров, добавяйки, че това само по себе си нищо не значи.

 

На фона на Веско Маринов

 

Цацаров днес представи пред правната комисия на Народното събрание отчета на прокуратурата за 2018 година.

Докато говореше, протестиращи против цените на горива на улицата го заглушиха със запис на песента на Веселин Маринов "Рожден ден".

Депутатът от ДПС Хамид Хамид се пошегува, че шлагерният изпълнител протестира срещу решението на премиера Бойко Борисов Маринов повече да не пее по митингите на ГЕРБ.

Въпреки горещината се наложи прозорците на залата да бъдат затворени, да се чува какво казва Цацаров.

"Съмнявам се, че ще успея да го надвикам", каза той за гласа на Маринов. "Повече от това не мога".

Цацаров отчете, че през миналата година в съда са внесени 30 000 прокурорски акта, а осъдените са 30205. Върнатите досъдебни производства са 1015,  което е с 35,5% по-малко в сравнение с 2017 г.