След 20 години режимът на севернокорейският лидер Ким Чен  Ун може и да го няма, и то не поради външни действия или бунт, а поради вътрешни промени, свързани с новите поколения, твърди цитиран от Франс прес бивш севернокорейски висш дипломат, избягал в чужбина.

"Смятам, че 10 години е твърде кратко време, за да падне режимът, но не вярвам Ким Чен Ун да може да се задържи още 20 години, каза пред медии в Токио бившият заместник-посланик на Северна Корея във Великобритания Тхе Йон Хо.
"Ако живея още 20 или 30 години, мисля, че тогава ще мога да се върна в страната си", изрази надежда Тхе, напуснал дипломатическия пост с риск за живота си през август 2016 г.

Тогава той бяга от Северна Корея със семейството си, а Пхенян го обявява за престъпник. Дезертьорството на дипломати от ранга на Тхе Йон Хо е нещо извънредно рядко, отбелязва Франс прес.

Не смятам, че в скоро време може да избухне народен бунт или да бъде предприето каквото и да било военно начинание за свалянето на Ким Чен Ун, но очаквам повече от обновяването на поколението, уточни той.

Близкото обкръжение на Ким е на възраст между 60 и 80 години и промяната може да настъпи, когато тези ветерани си идат, отбеляза Тхе.

"Когато тези генерали се пенсионират и на власт дойдат днешните 30-, 40- или 50-годишни хора, не съм убеден, че те ще продължават да споделят идеологията на Ким Чен Ун. Дори съм сигурен, че ще му кажат "довиждане"", заяви бившият дипломат.

Тхе каза също, че не вярва на публикациите в печата, че севернокорейски висши представители са били екзекутирани след неуспеха на втората среща на върха между Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп във Виетнам през февруари. Според него по-вероятно е те да са били осъдени на по няколко месеца трудов лагер далеч от столицата.

"Ако Ким Чен Ун прехвърли изцяло отговорността за неуспеха върху другите, би съсипал авторитета си като ръководител, и той много добре знае това", подчерта Тхе. 

БТА