ЕС и Виетнам подписаха днес в Ханой две споразумения – за свободна търговия и за защита на инвестициите, съобщи Европейската комисия.

От европейска страна документът бе парафиран от комисаря по търговията Сесилия Малмстрьом и румънския министър на предприятията, търговията и предприемачеството Щефан-Раду Опря.

Очаква се тези споразумения да донесат безпрецедентни ползи за предприятията, потребителите и работниците и в ЕС, и във Виетнам. Те трябва да насърчат зачитането на трудовите права, опазването на околната среда и борбата с климатичните промени съгласно Парижкото споразумение.

Какво представляват споразуменията

ЕС обяви Споразумението за свободна търговия (ЕВФТА) за най-амбициозното, сключвано досега с развиваща се държава. С него ще бъдат премахнати почти всички мита (99 на сто) върху стоките и услугите, с които търгуват двете страни. Това ще стане постепенно и по начин, който изцяло зачита потребностите за развитие на Виетнам. Преходният период за премахването на някои мита може да продължи 10 години, а определени стоки, предимно селскостопански, ще бъдат ограничени с квоти.

В документа се съдържат специални разпоредби за отстраняване на техническите пречки - например в автомобилната промишленост, както и гаранции, че 169 традиционни европейски храни и напитки ще се ползват със защита като географски означения във Виетнам.

Благодарение на търговското споразумение предприятията от ЕС ще могат да участват в търгове за възлагане на обществени поръчки във Виетнам при същите условия като местните дружества.

Брюксел и Ханой се договориха също за решителни мерки в областта на устойчивото развитие. Те включват ангажимент за ефективно изпълнение на Парижкото споразумение за климата.

Двете страни се ангажират да спазват и ефективно да прилагат принципите на Международната организация на труда (МОТ), свързани с основните трудови права. За тази цел Виетнам наскоро ратифицира Конвенцията за правото на организиране и на колективно договаряне на МОТ и уведоми ЕС за намерението си най-късно до 2023 г. да ратифицира и останалите две основни конвенции на МОТ. Успоредно с това индокитайската страна укрепва националното си трудово законодателство.

В Споразумението за свободна търговия е включена институционална и правна връзка към Споразумението за партньорство и сътрудничество между ЕС и Виетнам, постигнато през 2012 г. и довело до днешните два документа. Това ще позволи предприемането на целесъобразни действия в случай на нарушаване на правата на човека.

В Споразумението за защита на инвестициите се съдържат съвременни правила в тази сфера. Тяхното прилагане се осигурява чрез новата инвестиционна съдебна система и се гарантира правото на правителствата от двете страни да предприемат регулаторни мерки в интерес на своите граждани.

Споразумението заменя двустранните споразумения за инвестиции, които 21 страни от ЕС са подписали с Виетнам и ще въведе нови правни гаранции за предотвратяване на конфликти на интереси и повишаване на прозрачността.

Двете подписани днес споразумения трябва да бъдат педставени а ратификация в Националното събрание на Виетнам и в Европарламента. А Споразумението за защита на инвестициите трябва да бъде одобрено от всички национални парламенти на страните от ЕС.

Виетнам – поредният азиатски „дракон“

Виетнам е вторият по големина след Сингапур търговски партньор на ЕС в АСЕАН - Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и е сред най-бързо развиващите се икономики в региона. Той е поредният азатски икономически „дракон“.

Стокооборотът с тази страна е на стойност 49,3 милиарда евро годишно, а търговията с услуги — над 3 милиарда евро.

Макар инвестициите на ЕС във Виетнам през 2017 г. да са едва 6 милиарда евро, в индокитайската държава се настаняват все повече предприятия от Стария континент. Те използват Виетнам като център за региона на река Меконг.

Вносът в ЕС от Виетнам се състои основно от телекомуникационно оборудване, обувки, текстил, мебели и селскостопански продукти. ЕС е вторият по големина чуждестранен пазар за страната след САЩ.

Европейският съюз изнася за Виетнам предимно машини и транспортно оборудване, химикали и храни и напитки.

Споразуменията с Виетнам, както и подписаното преди време такова със Сингапур проправят пътя за бъдещо междурегионално споразумение с цялата АСЕАН.