Главният прокурор Сотир Цацаров поиска повторно от 44-ото Народно събрание имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов.

През ноември 2018 г. главният прокурор внесе искане за снемане имунитета на Михайлов за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на бивш изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

На 9 ноември Михайлов сам даде даде съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него по споменатите два члена от НК - за умишлена безстопанственост и съзнателно сключване на неизгодна сделка. От прокуратурата изчисляват, че щетите за хематологичната болница от неговата дейност са за 24 млн. лв.

В хода на започналото разследване, стартирало след позволението на Михайлов, обаче било поискано от съда разкриване на информация, представляваща банкова тайна, както и данъчно-осигурителна информация. Така прокурорите открили, че на дружеството "Биес Глобафарма" народният избраник през 2013 г. отпуснал заем от 200 000 евро и досега си получава отчисленията и лихвите.

Според прокуратурата това се разминава с имотното състояние, което Михайлов декларира като задължено публично лице в годишните си декларации пред Сметната палата, и съответно вече - пред КПКОНПИ. Обвинителите съобщават, че открили там или занижавания или направо депутатът е "пропускал" да декларира приходите си от дивидент от въпросния заем.

Така срещу него било образувано ново досъдебно производство по чл. 255 за укриване на данъци. С думи прости обаче - повдигане на обвинение по новия текст на НК би било процесуално недопустимо, защото той е дал съгласие да го разследват само по другите два члена - за източване на болницата.

"Главният прокурор повторно е сезирал Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на Михайлов за извършено данъчно престъпление, тъй като даденото от него писмено съгласие, на основание чл. 70, ал. 2 от Конституцията на Република България, не включва разследването и привличането към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл.  255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс", поясняват от прокуратурата.