"Крушовидно" тяло е по-здравословен вариант за жените в менопауза от натрупване на мазнини около кръста и корема, установи изследване на European Heart Journal, съобщава Ню Йорк Таймс.

Изследователите са следили 2683 жени с нормално телесно тегло в продължение на средно 18 години. От тази извадка 291 са имали някакво сърдечно заболяване.

След анализ спрямо различни фактори, те са открили, че нито количеството мазнини, нито процента им като част от тялото е свързано пряко с риск за подобен тип заболявания.

Но тези, които имат най-много мазнини, натрупани около кръста, имат 91% по-висок рист от сърдечни проблеми или инфаркт от другите. А тези с натрупани мазнини на краката и бедрата са с 32% по-нисък риск. Т.е. жените с повече коремни мазнини са с 3 пъти по-голям шанс за проблеми от тези с повече мазнини в долната част на тялото.

"За жалост, не знам как точно да преместим мазнините от корема към краката", казва старшият автор на изследването Кибин Ки. "Това е свързано с генетиката. Упражненията ще помогнат със сваляне на теглото, но не знаем какви упражнения биха могли да преместят телесните мазнини."