Григор Димитров понесе тежко поражение още в първия кръг на "Уимбълдън". Първата ни ракета отстъпи пред французина Корентин Муте с 2:3 сета (6:2, 6:3, 6:7(4), 3:6, 1:6).

Той водеше с 2:0 и на два пъти имаше пробив аванс в третия, като сервираше и за спечелване на срещата, но в крайна сметка отстъпи по начин, по който го е правил и преди.

Димитров не се раздели с точки в ранглистата, тъй като и преди година загуби на старта - от Стан Вавринка. Но поражението му сега е трудно обяснимо - трябваше да спечели, при това с 3:0.

В първия сет той поведе с 3:0 след пробив във втория гейм. Муте, с когото до момента не се бяха срещали, върна брейка за 2:3, но българинът не му остана длъжен и веднага дръпна с 4:2. До края той не изпусна инициативата и грабна първия сет с 6:2.

Във втория сет Гришо проби за 5:3 и малко след това дръпна с 2:0. Третият сет също вървеше отлично за първата ни ракета. Той поведе с 3:1, но французинът изравни за 3:3. При 5:5 най-добрият ни тенисист отново смути подаването на опонента си и при 6:5 сервираше за спечелване на срещата.

Не би - Муте отново върна пробива и вкара сета в тайбрек, в който се наложи и постави началото на обрата на кариерата си дотук. Нататък вече имаше психологическо предимство, а българинът видимо започна да рухва.

В четвъртия Муте направи брейкове за 3:2 и 6:3. Така стана 2:2. В петия сет французинът - дебютант в основната схема на "Уимбълдън", доминираше тотално и бе близо до това да спечели на нула. Димитров измъкна едва един гейм в края. 3:2. Следващият му съперник е канадският талант Феликс Оже-Алиасим, който наскоро би Григор в "Куинс клъб".

Първият ден на Откритото първенство на Великобритания донесе и други интересни и неочаквани резултати. Отпаднаха двама от топ 10 - Александър Зверев и Стефанос Циципас.

Германецът (№5 в света) отстъпи пред Иржи Весели (№124) с 6:4, 3:6, 2:6, 5:7. Гъркът (№6) напусна корта разочарован след 4:6, 6:3, 4:6, 7:6(8), 3:6 с италианеца Томас Фабиано.

Шампионът Новак Джокович нямаше проблеми - 6:3, 7:5, 6:3 над германеца Филип Колшрайбер. 

Пореден крах записа бившата №1 при дамите Наоми Осака - 6:7(4), 2:6 срещу Юлия Путинцева (Казахстан).