Руският тенисист Данийл Медведев се изказа ласкаво за Григор Димитров, след като двамата се класираха на полуфинал на US Open. Медведев победи Стан Вавринка с 3:1 сета, а след това Димитров се наложи над Роджър Федерер с 3:2 на централния корт "Артър Аш" в "Куинс".

Двубоят ще е в нощта на петък срещу събота, но точният час още не е ясен - двата полуфинала ще се играят един след друг.

"Много се радвам за Григор, заяви петият в света пред медиите в Ню Йорк, цитиран от БТА. - Той отново набира форма. Преди началото на турнира заемаше 78-о място в ранглистата, а сега ще се изкачи с доста места нагоре. Гледах някои от мачовете му тук и мога да кажа, че играе невероятно. Загуби ли въобще сет до четвъртфиналите? Не съм сигурен. Всички знаем на какво е способен Григор, когато играе така, както умее."

Няма да е пресилено да се каже, че Медведев е най-силно представящият се тенисист от "Уимбълдън" насам. Той спечели Мастърса в Синсинати и игра на финали във Вашингтон и Монреал, където загуби съответно от Ник Кириос и Рафаел Надал.

В понеделник ще е под №4 в ранглистата. Това е причината да е считан за тотален фаворит срещу Димитров, но българинът вече беше в тази позиция в Ню Йорк.

Медведев си осигури и участие на финалите на ATP в Лондон. Той се представя много успешно още от началото на годината, когато стана №1 на турнира в София.

Двамата с най-добрия ни тенисист са разменили по една победа - през 2017 г.

„Играл съм два пъти срещу него, спомни си Димитров в първото интервю на корта след успеха над Федерер. - Той прави отлично лято. Какво да кажа повече... Познавам играта му. Утре ще е дълъг ден. Ще опитам да се възстановя и след това ще анализирам какво съм направил в този мач. След което ще се подготвя за мача срещу Данийл. Той е труден съперник, но ето ме - аз съм тук.“