Новото италианско правителство, сформирано от социалдемократите и от антиелитисткото движение "Пет звезди" трябва да да се справи с трудна икономическа и социална ситуация. За тази цел то разчита да получи по-гъвкав подход от ЕС.

Франс прес разглежда основните предизвикателства, които го очакват, програмата му и реакцията на пазарите:

Слаб растеж

Третата икономика на еврозоната не върви добре. След "техническа рецесия" през второто тримесечие на 2018 година (спад от 0,1 процента през последните две тримесечия), Италия отчете нулев растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) през първите шест месеца на 2019 година.

Европейската комисия и Международният валутен фонд (МВФ) залагат на растеж от едва 0,1 процента за цялата година, но някои експерти са още по-песимистично настроени, очаквайки, че Апенинският полуостров би могъл да изпадне отново в рецесия.

Безработица и бедност

Нивото на безработица през юни е достигнало 9,9 процента от активното италианско население спрямо средно 7,5 процента в еврозоната и е много далеч от оповестените 3,4 процента за Холандия и 5 процента за Германия.

Сред младите хора ситуацията е още по-обезпокоителна. Около 29 процента от младежите на възраст между 15 и 24 години, които искат да са трудово активни, са безработни, което е почти двойно спрямо средното европейско равнище (15,6 процента).

Пет милиона души в Италия живеят в абсолютна бедност, което е 8,4 процента от населението.

Разликата между северната и южната част на страната е много голяма. В бедния Юг 10 процента от семействата се намират в такава ситуация спрямо 5,8 процента на Север, където са централите на много компании, най-вече средни и малки фирми.

Огромен държавен дълг

Страната има огромен държавен дълг. Той се повиши до 2,3 трилиона евро, което е 132 процента от италианския БВП и е най-високата стойност в еврозоната след Гърция.

Брюксел непрестанно настоява Рим да намали бюджетния си дефицит. Няколко пъти имаше силно напрежение между предишната управляваща популистка коалиция, сформирана от крайнодясната "Лига" на Матео Салвини и движение "Пет звезди" на Луиджи Ди Майо.

Каква ще е икономическата политика на новото правителство?

В програмата си обединението подчертава, че ще "води експанзивна икономическа политика, целяща да насочи страната към трайна перспектива на растеж, без да подлага на опасност баланса на държавните финанси".

Това ще се изрази в отмяна на автоматичното увеличение на ДДС през 2020 година, което се очакваше да донесе 23 милиарда евро. Мярката ще засегне най-напред по-скромните семейства и има риск да намали търсенето и съответно растежа.

Новото правителство възнамерява също така да намали подоходния данък, да въведе един вид минимална заплата, да улесни заетостта сред младите хора, тъй като хиляди от тях напускат всяка година страната заради липсата на възможности.

Властта в Рим възнамерява също така да направи инвестиции в областта на инфраструктурата (пътища, училища и други), на околната среда и в Южна Италия, която се обезлюдява заради липсата на работни места и на подходящи услуги.

Акцентът ще бъде поставен също така върху иновациите с възраждане на план "Промишленост 4.0", за да се развие цифровизацията, роботизацията, с данъчни стимули, насочени най-вече към малките и средни предприятия.

Според новото правителство Брюксел трябва да преразгледа " прекомерната строгост на европейските правила" за бюджетната политика, за да може те да бъдат по-ориентирани към растежа.

Идването на власт на новото правителство е посрещнато много положително от финансовите пазари. 

Кой е новият министър на икономиката и финансите Роберто Гуалтиери

Роберто Гуалтиери

Новият министър на икономиката и финансите Роберто Гуалтиери е опитен икономист и отличен юрист, съобщи Франс прес. Той показва тези способности от 2014 година на стратегическия пост председател на Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент.

Въпреки че Италия имаше трудни отношения с Брюксел и едва избегна наказателна процедура за прекомерен дефицит, Гуалтиери ще бъде в предните редици, за да преговаря за допълнителни средства за бюджета за 2020 година.

Този бивш професор по съвременна история ще се озове на добре познат терен.

Като председател на Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент от пет години той настояваше за поредица от финансови реформи, целящи да подсилят стабилността на еврозоната при евентуална криза.

Гуалтииери също така присъстваше често на срещи на европейските министри на финансите и следеше отблизо случващото се в еврозоната, най-вече по време на гръцката криза през 2015 година.

"Той добре познава европейските институции и начина, по който функционират. Италианците бяха много ясни при техния прочит на бюджетните правила на ЕС и Гуалтиери е много добре запознат с границите на тези правила. Голям коз е да имаш някого с подобен опит", каза пред Франс прес европейски източник, пожелал анонимност.

Назначаването му ще бъде прието положително както от Брюксел, така и от международните институции. Отношенията им с досегашната популистка коалиция често бяха обтегнати, най-вече с вицепремиера Матео Салвини, който редовно атакуваше фронтално Европейската комисия.

Бъдещата президентка на Европейската централна банка Кристин Лагард също определи назначаването на 53-годишния Гуалтиери като добро за Италия и Европа.

БТА