Бившият специален американски пратеник за Украйна Кърт Волкър заяви пред конгресмени, че не е бил лично замесен в усилията на президента Доналд Тръмп да накара украинските лидери да разследват семейството на Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Волкър каза, че е предупредил украинските представители да стоят настрана от американската политика.

Бившият пратеник говори в продължение на близо 10 часа пред конгресмени. Той се превърна в централна фигура в разследването за импийчмът на Камарата на представителите на Конгреса.

Според пожелал да запази анонимност източник не е имало въпрос, на който Волкър да не е искал да отговори. Появата му в Конгреса е част от серия от интервюта с представители в и извън Държавния департамент. Разследващите искат да разберат дали тези хора са изиграли някаква роля или имат повече информация за усилията на Тръмп да накара украинския президент Володимир Зеленски да му предостави информация, която би могла да навреди на бившия американски вицепрезидент, който сега е водещ съперник на Тръмп за президентския пост.

Държавният департамент съобщи, че Волкър е потвърдил, че е свързал съветник на Зеленски с адвоката на Тръмп Руди Джулиани по искане на украинския съветник. Волкър освен това е казал на разследващите, че е предупредил Джулиани да не се доверява на информации, идващи от бившия украински главен прокурор Юрий Луценко. Твърди се, че бившият главен прокурор е бил в контакт с Джулиани.

Джулиани изигра централна роля в усилията на Тръмп да предизвика разследване за корупция в Украйна на семейство Байдън.
Волкър подаде оставка миналия петък. Той беше извикан да говори в Конгреса, след като разобличител подаде жалба във връзка с телефонния разговор на Тръмп със Зеленски, в който президентът на САЩ на няколко пъти подтиквал украинския лидер да разпореди разследване на Байдън и сина му Хънтър, докато неговата администрация отлагала отпускането на военната помощ за Украйна.

В жалбата на разобличителя се казва, че Волкър се е срещнал в Киев със Зеленски и с други украински политически фигури ден след телефонния разговор на 25 юли и че им е дал съвет как да процедират с исканията на Тръмп.

Същевременно се появи информация, че двама американски дипломати са изготвили изявление през август, с което Украйна се ангажира да разследва политически противници на Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс", предаде Ройтерс.

Изявлението е било изготвено от американския посланик в ЕС Гордън Съндланд и от Кърт Волкър, пише изданието, като се позовава на трима американски представители. То е било написано със знанието на висш сътрудник на украинския президент, както и със знанието на Руди Джулиани, личния адвокат на Тръмп и де факто лидер на кампанията в сянка, за да бъдат накарани украинците да започнат разследвания. Изявлението е щяло да ангажира Украйна да разследва енергийната компания "Бурисма", в която е работел Хънтър Байдън. То е щяло да призове украинското правителство да провери и за украинска намеса в изборите през 2016 г. в полза на Хилари Клинтън, която тогава беше водещ конкурент на Тръмп.

Идеята за подобно изявление била да се скъса с навика на украинците при закрити врата да обещават на американските дипломати и лидери, че ще проверят нещата, а после никога да не изпълняват обещанията си, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".