Русия насърчава подписването на споразумение между Сирия и Турция и дори предлага да окаже съдействие в преговорите. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от агенция РИА "Новости".

"Винаги сме казвали, че признаваме наличието на легитимни интереси на Турция по отношение на обезпечаването на безопасността на своите граници. Същевременно ние подкрепяме практическото сътрудничество между Дамаск и Анкара въз основа на Аданското споразумение от 1998 г.", сподели той. "На практика военните на двете страни трябва да определят конкретните параметри на такова сътрудничество. Ние сме готови да окажем съдействие за подобен диалог", допълни Лавров.

Това споразумение регламентира как Турция може да извършва трансгранични операции по сигурността в северната част на Сирия и задължава Дамаск да спре да дава убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара е поставила извън закона и която от десетилетия води въоръжено въстание срещу турската държава, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Лавров заяви в Сочи, че турската военна операция в североизточна Сирия е позволила на заловени бойци на "Ислямска държава" да избягат. Той добави, че Москва ще подкрепи сътрудничество между Турция и Сирия в граничната сигурност.

Лавров съобщи, че политическото уреждане на ситуацията в Сирия и осигуряването на нейния суверенитет и териториална цялост ще е основна тема на визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Русия, предаде ТАСС.

Руският външен министър заяви, че САЩ и водената от тях коалиция в северна Сирия са подтикнали кюрдите към създаване на квазидържавни образувания и конфронтация с арабските племена.

Над 70 цивилни са загинали в Северна Сирия от началото на военната операция на Турция и нейните съюзници от въоръжената сирийска опозиция, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

По данни на телевизията заради военните действия около 300 000 души са напуснали домовете си.

На 9 октомври Анкара започна в Северна Сирия операция, наречена "Извор на мира", чиято цел е създаване на буферна зона покрай турската граница. Там, по замисъла на Анкара, ще могат да се завърнат сирийските бежанци, които Турция прие на своя територия.