Девет от десеттте най-бързо намаляващи по население държави в света се намират в Източна и Югоизточна Европа, сочат последните прогнози на ООН. Това съобщи пред Ройтерс Алана Армитаж, директор на Фонда за населението на ООН за Източна Европа и Централна Азия.

Към 2050 г. България ще загуби една четвърт от населението си, а всяка от държавите в региона ще се свие през следващите десетилетия. Причините са добре известни: ниската раждаемост и високата емиграция.

"По-малко деца и много високи нива на емиграция означават, че населението на държавите в Югоизточна Европа непрекъснато намалява и остарява. Като за разлика от Западна Европа имиграцията не е опция за попълване на празнините", обяснява Армитаж.

Между 1995 г. и 2035 г. пропорцията на населението над 65 г. ще се увеличи два пъти в повечето страни от региона, в някои даже ще се утрои, показват демографските прогнози.

Повечето държави вече страдат от тежък недостиг на работна ръка, който спира икономическото развитие и намалява надеждите, че страните от региона ще настигнат Западна Европа.

Проблемът е свързан с ниските нива на заплащане на труда, лошото образование и професионална подготовка, както и с политическата несигурност в икономиките, в които все още държавното участие е много силно. Всичко това принуждава младите хора да потърсят по-добре платена работа и по-добри условия на живот навън.

Според Армитаж при сегашните условия ще е много трудно да се обърнат тенденциите по отношение на раждаемостта и емиграцията.

Но трябва да се действа по стратегии, които да подсилят човешкия капитал, смята тя.

Това включва програми за по-добра грижа за децата, гъвкаво работно време за родителите, отпуск за гледане на дете и за двамата родители и по-добро разпределяне на отговорностите между мъжете и жените.

Гарантирането на гладък преход от образованието към заетостта и възможности за добре платена работа също са важни, за да получат младите хора увереност, че са оценени и да спрат да емигрират.