Спасителният фонд на Еврозоната - т.нар. Европейски механизъм за стабилност, се съгласи днес да позволи на Гърция да изплати по-рано част от дълга си към Международния валутен фонд, предава Ройтерс. 

Ходът, който засяга заеми на стойност около 2,7 милиарда евро, ще позволи на Атина да намали разходите си за обслужване на дълга, тъй като кредитите от МВФ носят по-висока лихва, отколкото тези взети на свободните пазари. 

Решението идва, след като властите отправиха официално искане за погасяне на част от задълженията през септември. Общата сума, която Атина трябва да върне на МВФ е равна на около 9 милиарда евро. 

"Ранното частично погасяване на кредитите на Гърция към МВФ ще бъде от полза както на Гърция, така и на Европейския механизъм за стабилност", каза днес шефът на спасителния фонд Клаус Реглинг. 

Това е поредната стъпка към нормализиране на икономическото състояние на страната. Програмата за реформи и строги ограничителни мерки приключи в края на август 2018 г. 

В началото на септември тази година Гърция окончателно премахна капиталовия контрол и останалите от времето на кризата банкови ограничения. Така факт стана премахването на лимитите при международните бизнес транзакции, теглене на пари от чужбина, изпращането на пари на студенти зад граница и пр.