Премиерът Бойко Борисов отправи специално послание към "нашите приятели в център-дясно" като изтъкна, че "вляво това не го разбират". Коментирайки повишаването на кредитния рейтинг на България от Standart and Poor's Борисов изтъкна, че от агенцията посочват "стабилен напредък по присъединяването към ERM II".

"Преди година никой не вярваше, че ще направим всичко възможно да влезем в чакалнята на Еврозоната. Това означава стабилни финанси. Това означава стабилна банкова система, контрол върху банковата ни система. Показваме стабилен напредък. Това е посланието към нашите приятели център-дясно. Благодаря на Иван Костов, направи прекрасно интервю, той даде точни оценки по много теми", каза Борисов.

Той изтъкна, че България е с по-добър рейтинг от всички на Балканите плюс Русия, Унгария, Гърция, Турция.

"Както телевизиите имат кредитен рейтинг, така, както партиите имат кредитен рейтинг, така и държавите имат кредитен рейтинг. Нямаше да си правя труда да разяснявам този материал, но той отговоря на много атаки към нас. Във всички случаи съм по-склонен да вярвам на най-добрите специалисти в света, с което се занимават цял живот, напомням, че и другите кредитни агенции вдигнаха рейтинга, отколкото да слушам певици, пилоти, певци да се изказват по теми, по които те даже и в училище не са ги учили", каза премиерът.

Той посочи, че от кредитната агенция изтъкват, че България има "устойчиво икономическо развитие без макроикономически дисбаланс".

"Това не е ли мечтата на всеки един политик, в своята програма да напише и да постигне. Не го казвам аз", изтъкна Борисов.

И допълни, че най-голямата агенция в света казва, че нетният държавен дълг е по-нисък.

"Подобрена е рамката по несъстоятелността и рамката за борба с изпирането на пари. Е, това не е ли най-важната отправна точка с борбата с корупцията. Този, който е откраднал, да не може да ги придобие, парите. Вече над три милиарда са запорираните финанси от нашите антикорупционни органи", каза Борисов.

Според Борисов фискалната позиция на България се е подобрила значително през последните години вследствие от повишената събираемост на данъците и на известно неизпълнение на инвестиционните разходи, прилагане на разумна фискална политика.

"Затова, когато искаха оставката на Горанов, не я дадох. Затова, когато искаха оставката на НАП, аз не се съгласих. Резултатите са видими. Оценката за тези хора и за това, което съм правил, е положителна", заяви Борисов.

И допълни, че при управление на ГЕРБ банковият сектор е печеливш, докато при управление на БСП фалират банки.

"Икономиката расте стабилно. На кого не му е драго да чуе, че икономиката расте стабилно? Какво да го коментираш? Предвижда се ръст 3,6. А през 2020 – 2022 г. и продължаващото увеличаване на заплатите в реалния публичен сектор. Ами, ние в нашата програма с нашите приятели от "Обединени патриоти" казахме, че ще увеличаваме доходите. Това вече е факт", каза още Борисов.

Той обеща да изпълни всички препоръки за реформи в съдебната система на Европейска комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия.

"Продължаващите структурни реформи в съдебната система биха могли да са от полза за подобряване на бизнес средата. Затова си спомняте, че изпратих едно писмо на Жан-Клод Юнкер, попитахме Венецианската комисия какво мисли за нашите реформи, доколкото знам следващия петък ще имат заседание, ще ни пуснат препоръките. И от сега мога да ви кажа, че това, което ни препоръчат, ние ще го изпълним в пълния му обем, за да можем да продължим пътя си все нагоре и напред", заяви Борисов.

В началото на ноември експертите от Венецианската комисия посетиха България, за да дадат оценка на поредните опити на българското правителство да изпълни ангажимента си за въвеждане на гаранции, че в България може да бъде проведено ефективно и независимо разследване на главния прокурор при наличие на данни, че той е извършил престъпление. В момента такава възможност не съществува и дори обвинителят да извърши тежко умишлено престъпление, може сам да спре разследването срещу себе си.