Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във вторник, че Киев и Москва могат да постигнат споразумение за нов договор за транзит на природен газ преди края на годината, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След срещата си с руския президент Владимир Путин в Париж Зеленски заяви, че вариантът за едногодишен договор вече не стои и че той е поискал да бъде сключен нов 10-годишен договор.

"Мисля, че ще успеем да постигнем някакво междинно решение", каза украинският президент.

Русия и Украйна преговарят за сключването на нова транзитна спогодба, която да замени 10-годишното споразумение, което изтича на 31 декември тази година.

Миналата седмица Москва заяви, че транзитните такси, предложени от Киев, са твърде високи. Неотдавна руският президент посочи, че Москва е готова да намали цената на директните доставки за Украйна с до 25 на сто.

Москва отдавна иска и Украйна да оттегли претенциите си да получи 2,5 милиарда долара заради монополното положение на руския газов гигант в изпълнение на решението на международния арбитраж. Както и да поднови директната покупка на газ, прекратена с анексирането на Крим.

Тези разговори са крачка напред, след като досега неизменно се проваляха, а Европейската комисия настояваше за нов 10-годишен контракт с фиксирани минимални количества газ и с нови цени, определени по нова методология. 

Москва бе заявила, че може да обмисли прекратяването на краткосрочна сделка с Киев, тъй като има нужда от време за завършване на проектите за тръбопроводи, заобикалящи Украйна - "Турски поток" (който минава и през България) и "Северен поток". Плановете за завършване на тези алтернативни трасета до края на годината обаче вероятно няма да се осъществят. Затова и въпросът с продължаването на договора с Украйна бе в изходна позиция.