В навечерието на предсрочните парламентарни избори във Великобритания Банкси направи експеримент на улица в Бирмингам, който хвърля светлина върху нарастващия проблем с бездомните хора в страната. Анонимният художник публикува видео с бездомник на име Райън, който се приготвя да спи на улицата – ляга на пейка, а на тухлената стена зад него има нарисувани два елена и изглежда така, все едно пейката е шейната на дядо Коледа.

Част от 20-минутното видео Банкси качи в Инстаграм и в сайта си под заглавието „Бог да благослови Бирмингам“. Под звуците на песента на Бринг Кросби „I’ll be home for Christmas“ („Ще си бъда у дома за Коледа“) Райън отпива от бутилка с вода и обляга главата си на чувал, подобен на онези, които използват в армията, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Повече от 3500 ветерани нямат покрив над главата си, но Банкси не разкрива дали случаят на Райън е такъв. Баладата и историята на Банкси приключват със стиха от песента:

„Ще си бъда у дома за Коледа/само в моите мечти“.

Камерата записва как няколко човека се спират пред бездомника и му дават топла напитка, десертчета и запалка, „без той да моли за нищо“.

От 2010 г. насам броят на хората, които спят на открито във Великобритания се е увеличил двойно. Миналата година 726 души са починали на улиците на Англия и Уелс, сочат официалните данни. Около 135 хил. деца са бездомни по Коледа. И трите политически партии в страната обещават, че ще сложат край на стряскащите статистики. Лейбъристите предлагат да се отделят 100 млн. паунда от държавния бюджет за изграждането на спешни центрове за подслон през зимата, както и 600 млн. паунда „фонд модерни хостели“, който да бъде изразходван за 5 години и да осигури настаняване на хората без дом не само през зимата.

Площад Славейков