България загуби полуфинала срещу Германия на олимпийската квалификация по волейбол в Берлин и отпадна - 1:3 (20:25, 23:25, 25:20, 23:25). 

В драматичен първи полуфинал Франция обърна Словения с 3:2 от 0:2.

Така в петък тимът на домакините ще срещне "петлите" в битка за последната европейска квота за Токио 2020. Само победителят ще играе в Япония.

Тази вечер българският отбор срещна по-често неудобен съперник в лицето на германците, водени от машината в атака Джорджи Грозер, който лекуваше контузия, но се видя, че е готов за битка. Те имаха и домакинско предимство.

България започна добре в първия гейм, но постепенно Германия натисна със силните си оръжия - сервис, посрещане и Грозер в атака. Домакините взеха първия гейм, а продължиха силната си серия в началото на втория.

"Лъвовете" бяха догонващи и на моменти се доближаваха до съперника, малко не достигаше, но достатъчно, за да може "маншафтът" да трупа аванс. Така поведе с 2:0.

Водени от вдъхновения си капитан Виктор Йосифов, нашите намериха сили да вземат третия гейм, след като отново губеха в началото и средата му. Българите нанесоха удар в решителен момент и върнаха интригата.

В четвъртия обаче пролича по-високата класа и вариативност в състава на Германия. Играчите на Силвано Пранди отново бяха близо до съперниците, но само толкова - в крайна сметка отстъпиха. 

България няма да играе в Токио, но представянето в Берлин е много добро и обнадеждаващо. Никой не може да обвини отбора ни, че не положи усилия, че не се раздаде и не беше обединен за каузата. Победи световни сили като Франция и Сърбия. На финалната права просто не стигна класа. Но не се случи нещо, за което да не знаем - тимът ни дори надскочи себе си, малцина вярваха, че ще излезе от групата.

А общото между Германия и България са двамата селекционери - италианци. Бившият национал Андреа Джани предвожда "маншафта", а Силвано Пранди е начело на "лъвовете", но договорът му изтече и не е ясно дали ще бъде продължен.

През март се очертава смяна на властта във волейболната ни федерация. Дългогодишният шеф инж. Данчо Лазаров изрази готовност да отстъпи поста на своя заместник и кандидат на опозицията Любомир Ганев.

Бившият ас на националния водеше делегацията ни в Германия заедно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Междувременно волейболистките ни завършиха с победа олимпийската квалификация при жените в Нидерландия. Селекцията ни спечели с 3:1 (25:23, 25:19, 21:25, 25:22) срещу Азербайджан, но отпадна. В предишните си срещи българките отстъпиха пред Полша и състава на домакините.