СИМОНА РУСЕВА

Болният от ебола пациент Мохамед А. (56 г.) почина вечерта на 13 октомври в клиниката “Свети Георги” в Лайпциг, съобщи говорител на здравното заведение.

“Въпреки приложеното му интензивно лечение и изключителните грижи на медицинския персонал 56-годишният служител на ООН стана жертва на смъртоносния вирус”, се посочва в официалното съобщение.

Мохамед А. е първият пациент, заразен с ебола, който се прости с живота си в Германия. Болен беше излекуван за 5 седмици в Хамбург, в момента на лечение във Франкфурт на Майн има още един заразен с ебола.

Заради опасната зараза трупът на Мохамед А. ще бъде кремиран, както повелява законът. Отговорност за това носи институтът “Роберт Кох”. Тамошни специалисти ще извършат кремацията.

Големият проблем е, че жертвата на ебола е мюсюлманин. Неговата религия не допуска кремация, семейството е в пълна покруса. На протестите на близките говорителят на кметството в Лайпциг Матиас Хасберг им е изпратил официален отговор: “Спазвайки закона и разпорежданията на института “Роберт Кох” трупът трябва да бъде кремиран. Няма значение дали мъртвецът е християнин или мюсюлманин. В този случай приоритет има защитата на населението.”

Разбиране прояви председателят на Централния съвет на мюсюлманите в Германия Айман Мазиек: “Когато ситуацията налага мъртвецът да бъде кремиран, то тогава за нас е важна защитата на населението. За семейството и близките това е крайно тежък момент. Въпреки всичко урната ще бъде погребана. Така ще се изпълни поне отчасти мюсюлманският траурен ритуал.”

Входът на клиниката "Свети Георги в Лайпциг". Снимка БГНЕС

До кремацията трупът ще се съхранява в специален ковчег, обявиха в Лайпциг. Преди това тленните останки ще бъдат дезинфекцирани и ще бъдат запечатани в специален чувал. Затвореният херметически ковчег също ще бъде дезинфекциран.

Суданецът Мохамед А. беше транспортиран на 9 октомври до Лайпциг от Либерия със специален самолет. Неговото състояние беше критично. Той беше денонощно обслужван от медицински екип в изолатора на клиниката “Свети Георги”. Лекарите успяха до известна степен да го стабилизират, но вирусът се оказа по-силен от медицината и от волята за живот на пациента.

На 13 октомври по обед той е изпаднал в кома, а вечерта е починал поради отказ на жизненоважни органи.

Приживе Мохамед А. в продължение на 20 години е работил в здравното министерство в родния си Судан. От 2005 г. е работил за ООН. Преди три години е бил изпратен в Либерия като координатор на международна мисия за възстановяване на страната след гражданската война. Той е инспектирал и здравни заведения, напоследък  е изследвал проби от заразени с ебола. Така се е заразил с вируса убиец.

По данни на Световната здравна организация до този момент има регистрирани 8400 заразени с ебола. Починалите са 4770 души. Извън контрол е положението в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.