Няма да има повторение на миналогодишния финал на Откритото първенство на Австралия по тенис. Рафаел Надал, победен по това време на 2019-а от Новак Джокович с 0:3 в спора за титлата, отстъпи пред Доминик Тийм в страхотен четвъртфинал на централния корт - 6:7(3), 6:7(4), 6:4, 6:7(6).

Загубата му може да го свали от първото място в ранглистата на ATP. От понеделник като №1 може да се завърне Джокович, стига да защити титлата си в първия за годината турнир от Големия шлем. Утре Новак играе полуфинал с Роджър Федерер.

А в другия полуфинал съперници са Тийм и Александър Зверев, който за първи път в кариерата си достига на тази фаза в "Гранд слам".

Австриецът и Надал изиграха много интересен за гледане сблъсък, в който Матадора загуби и трите тайбрека. При 4:5 в четвъртия сет и сервис на опонента му той върна пробив, но след това в тайбрека нервите на надъхания Тийм отново се оказаха по-здрави.

Доминик взе реванш от Рафа на най-високото ниво за загубите от него на два поредни финала на "Ролан Гарос". Битката продължи повече от четири часа.

По-рано днес Зверев най-после качи стъпалото, което му липсваше, с победа над Стан Вавринка - 1:6, 6:3, 6:4, 6:2.

Така в единия полуфинал ще спорят двама от тримата представители на "стария гард", а в другия - от новата вълна, която опитва да превземе върха.