„Искаме да имаме възможно най-добрите взаимоотношения с Великобритания, но те никога няма да са толкова добри, колкото членството“, заяви днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Тя говори малко, след като британските депутати напуснаха окончателно Европарламента. Тази нощ Обединеното кралство ще прекрати членството си в ЕС.

„Нашият съюз получи политическа мощ и се превърна в глобална икономическа сила. Нашият опит ни учи, че силата не идва от изолацията, а от уникалното ни единство“, изтъкна Фон дер Лайен.

Тя посочи, че никой няма да намери никъде по света 27 страни с население от общо 440 милиона души, където се говори на 24 езика. Всичко това е изградено върху векове обща история и решителност хората заедно да оформят бъдещето си.

„Нека няма съмнение, че предизвикателствата, пред които е изправена Европа, не са се променили заради Брекзит“, продължи председателката на ЕК.

Според нея това са климатичните промени, Зеленият пакт, дигиталната революция, управлението на миграцията по един човешки и нормален начин и т.н.

Урсула фон дер Лайен увери, че ЕС ще отвори нова страница в отношенията си с Великобритания и ще ѝ предложи възможно най-доброто партньорство.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изтъкна, че колкото повече Великобритания се отдалечава от единния европейски пазар, толкова по-малък достъп ще има до него. (Явно визирайки бъдещите преговори между Брюксел и Лондон.)

Пресконференцията се състоя в Парламентариума – посетителския център на Европарламента. И тук не мина без технически гаф. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли говори първи, и то на родния си италиански език. А преводът на английски, френски и немски заработи чак по средата на изявлението му.