Майкъл Блумбърг, миелиардер, собственик на едноименната информационна агенция и бивш кмет на Ню Йорк, вече е трети в сондажите сред 10-те претенденти за номинацията на Демократическата партия за кандидата, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп на президентските избори през ноември.

Докато отчитането на резултатите от партийните събрания на демократите в Айова снощи потъна в хаос и поради технически проблеми не се знаеше кой от четиримата водещи кандидати е победил, Блумбърг водеше кампания в Калифорния, където говори пред Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че неговата кампания е най-добре финансираната и никой от останалите демократически претенденти няма "толкова дълбоки джобове". Блумбърг не залага на първите четири щата (Айова, Ню Хемпшър, Невада и Южна Каролина), които излъчват делегати за партийния конгрес през юли, който ще определи кандидата на партията за президент. Той се цели в т.нар. Супервторник на 3 март, когато ще бъдат избрани една трета от общо 3979 делегати.

Според Блумбърг Тръмп се страхува да се изправи срещу него и е "налапал стръвта". За това според милиардера говорят обидите, с които го засипва сегашният президент в изказванията си и в социалните мрежи.

"Мисля, че той мисли, че ще го бия", казва Блумбърг пред Ройтерс. "И ние се опитахме да влезем под кожата му".

Миналата неделя Тръмп, който е висок 191 см, се подигра пред "Фокс нюз" с ръста на Блумбърг (173 см) и каза, че той бил поискал сандъче, на което да стъпи по време на вътрешните дебати на демократите. В свои туитове сегашният президент наричаше Блумбърг "мини Майк".

Щабът на Блумбърг отрече той да е искал сандъче и закачи Тръмп за неговите "изкуствена коса, затлъстялост и тен от спрей".

"Предполагам, че щабът му ще каже: Не лапай стръвта!", казва Блумбърг пред агенцията. "Той не може да се контролира, защото мисли, че ще го бия".