Заплахата за Европа от коронавируса е „умерена до висока“.

Предупреждението бе отправено днес от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Данните се отнасят за територията на ЕС, за Европейското икономическо пространство (ЕЕА), в което освен членките на Съюза влизат Лихтенщайн, Норвегия и Исландия, както и за Великобритания.

Миналата седмица рискът бе оценен на „нисък до умерен“.

Ако вирусът започне да се разпространява по-дълбоско в районите, настоящите мерки за възпирането му може би повече няма да бъдат ефективни, предупреждават от Европейския център. По тази причина вероятно би било по-добре да се пристъпи към защита на най-застрашените жители.

По-рано днес председателката на Еврокомисията обяви създаването на екип за бърз отговор на разпространението му. В него влизат петима еврокомисари - Стела Кириакиду (здравеопазване), Янез Ленарчич (управление при кризи), Илва Йохансон (вътрешни работи), Адина Вълян (транспорт) и Паоло Джентилони (икономика). Те отговарят за сферите, които са или ще бъдат засегнати от смъртоносния вирус.

Работата на новосформирания екип, ще се основава на три стълба, изтъкна Урсула фон дер Лайен. Те са следните: 

• Сферата на медицината. Той покрива превенцията, доставките на лекарства и отправянето на искане за оказване на помощ, информация и прогнози. По този стълб ЕК ще работи в сътрудничество с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция за лекарства;

Мобилността. Включени са области от транспорта до съвети към пътуващите, както и въпроси, свързани с Шенгенското пространство;

Икономиката. Особено внимание ще бъде отделено на сфери от бизнеса като туризма, транспорта, търговията, както и веригата на стойността и мекроикотовиката.

2100 заразени, 38 починали в ЕС

До днес сутринта заразените в ЕС с коронавируса са 2100 души. Починалите са 38, съобщи Европейската комисия. Десет държави от ЕС засега остават незасегнати от разпространението на заразата, каза Стела Кириакиду.

Янез Ленарчич припомни, че досега Брюксел е осигурил над 230 милиона евро за пресичане на разпространението на вируса. Търсят се допълнителни средства в помощ на изследователите и на Световната здравна организация (СЗО).

Все още нито една държава от Шенгенското пространство не е съобщила, че смята да върне граничния контрол заради вируса, изтъкна Илва Йохансон. Европейските граничари обаче поддържат постоянна връзка със здравните власти, за да предприемат съответните мерки.

Кой ще получи компенсация за отменено пътуване?

Все още се оценява дали разпространението на вируса може да бъде възприемано като извънредно обстоятелство, когато се уреждат отношенията между пътниците и дружествата за превози, посочи Адина Вълян. При това положение обезщетение по принцип не се полага.

В обичайните случаи се изисква поне двуседмично предупреждение, когато авиокопмания отмени полет. Всеки случай ще бъде разглеждан поотделно, а въпросът за обезщетенията на пътниците може да се наложи да бъде разгледан от Съда на ЕС.

Не се полага обаче никаква компенсация, ако пътникът сам доброволно се е отказал от планирания полет.

Паоло Джентилони се надява кризата с вируса да не наложи предприемането на икономически мерки, каквито бяха необходими около финансовата криза от 2008 г. Засега особено страда доставката на суровини от Китай. Според евроскомисаря е още рано да бъде измерено цялото икономическо отражение от появата на COVID-19.

Тази седмица министрите от Еврогрупата ще направят онлайн обсъждане на обстановката с вируса. Действията им ще бъдат съгласувани със страните от Г-20 и Г-7.

„Време е да кажем, че ЕС е готов да използва всички политически средства, ако е необходимо, за да предпази икономическия растеж“, заяви Джентилони.

Същевременно Еврокомисията даде старт днес на специална уебстраница, посветена на  COVID-19. Тя съдържга ключова информация за действията срещу заразата в медицината, гражданската защита, мобилността, икономиката и други сфери.

ЕК започна и ускорена процедура за възлагане на обществена поръчка за лично предпазно облекло срещу коронавируса с 20 държави.