Над 25 000 мигранти остават блокирани на границата между Турция и Гърция, а 2000 са се опитали да преминат. Така вечерите се очертават като най-сериозното изпитание за гръцката полиция. В понеделник вечерта бяха регистрирани 1000 опита за преминаване на границата. 45 души са задържани.

Напрежението се разпространява по протежението на цялата граница в район Еврос. Мигрантите се насочват на юг и опитват да пресекат река Марица. Голямо струпване на бежанци има в района на Ферес, на около 110 км от граничния пункт Пазаркуле - Кастаниес.

Това съобщава пратеникът на БНТ в Гърция.

Тази сутрин се стигна до сблъсъци между мигранти и гръцките граничари. Беше използван и сълзотворен газ, съобщава още обществената телевизия. Властите прибягват до него в моменти, в които се опитват да успокоят буйстващите в ничията земя хора. Стига се и до предупредителни изстрели във въздуха.

По думите му Атина е на път да обяви целия район в такъв за военни учения, тъй като през изминалата нощ се наблюдават активни опити за преминаване на големи групи от мигранти.

В района на Александруполис е бил най-големият опит, където над 2000 души са се опитали да преминат границата. Засилва се и международният натиск върху Турция. Към момента Анкара обаче е непреклонна и твърди, че ще продължава да пуска мигрантите. Атина от своя страна твърди, че Турция въоръжава мигрантите със сълзотворни гранати и ножици, с които да решат граничната тел. Администрацията на Ердоган отрича.