Столичната община е готова с първия пакет от мерки, с който да подпомогне малкия и средния бизнес в София, най-засегнат от ограниченията заради коронавируса. Това обяви в профила си във фейсбук кметицата Йорданка Фандъкова.

"Това са мерки в помощ на най-засегнатите сектори и включват данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София", обяснява тя.

Пакетът е разработен с помощта на експерти от Института за пазарна икономика, "Отворено общество", Института за анализи и оценки в утризма и Центъра за нестопанско право.

В него влизат различни мерки като удължаване с месец на абонамента на фирми за синя и зелена зона, които не са го ползвали заради мерките. Освобождават се от такса "тротоарно право" тези, които са затворили. Наемателите в общински имоти няма да плащат наем. Предвижда се и осигуряване на банкови гаранции за малки и средни предприятия до 50% от кредита, както и субсидиране на общинските театри и други културни институти от общинския бюджет. В добавка ще бъдат преразглеждани проектите по програма "Култура", "Европа", "Спорт и младежки дейности", за да се осигури финансиране на тези проекти, които не могат да започнат поради ограниченията.

За административно улеснение се предвиждат редица електронни услуги - заявяване за разрешение за строеж оонлайн, разрешение за поставяне; електронно заявяване и получаване на виза и др.

Фандъкова отбеляза, че вече се работи по втора част от доклада, която анализира отражението на приходите и разходите на СО и нуждата от актуализиране на бюджета.

"Въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности като градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности", обяснява кметицата.

А именно - 19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за март. Най-сериозни са загубите при такса смет и данъка върху недвижимите имоти. Има обаче малко повишение при някои от по-малките данъци като този за възмездно придобиване - с 1,7 млн. лв. 

Загубите за транспорта в лицето на Центъра за градска мобилност отново само за март са 6 млн. лв. Причината са както по-малкото хора в градския транспорт, така и неработещите зони в града. Трите общински дружества - "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт", също имат 6,5 млн. лв. загуби.

Строежът на третата линия на метрото обаче ще продължи, подчерта Фандъкова, както и всички други ключови инвестиционни проекти в столицата.

"Категоричната ми позиция е, че инвестиционната програма няма да бъде спирана, а само преразгледана", подчертава тя.

В каква посока точно - не става ясно, но спечелените европейски проекти трябва да продължат, тъй като те са външни средства, които иначе ще загубим.

Всички предложения на Фандъкова ще трябва да минат през одобрението на Столичния общински съвет, който в момента не заседава. Причината е съветничка, която даде положителен тест за коронавирус. Дистанционното заседание не се позволява от правилника и опит за такова може да направи всички решения на СОС лесни за анулиране в съда. По всяка вероятност общинските съветници ще трябва да се съберат извънредно за актуализацията на бюджета.