"Рано е още да се каже дали трябва нещо да се променя и какво точно. Това е спешна мярка и тя е ограничена. Работи се и по други мерки, защото след края на извънредното положение бизнесът ще има нужда от нови възможности, за да се вдигне бързо на крака."

Това заяви днес пред Нова тв министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод на искането на абсолютно всички работодателски организации да бъде направена промяна в основната икономическа мярка на правителството.

Става дума за схемата, станала известна като 60/40, тоест държавата да плаща 60% от заплатите на служители в засегнатите от кризата предприятия, докато работодателите да се задължат да платят другите 40% плюс осигуровките. Различните изчисления обаче показаха, че всъщност реалният принос на хазната е в размер на едва 23% и от тази схема ще могат да се възползват само големи и силни компании. Изследване на БСК пък показа, че само 8% от българския бизнес ще участва в програмата. 

"Мярката 60/40 на практика работи от вторник следобед. За тези няколко дни са подадени 344 заявления за около 4500 служители", разказа Сачева. 

Думите ѝ вероятно означават, че властта не смята да променя формулата за помощта, въпреки че законът за извънредното положение е отворен в момента, а от ВМРО предложиха смяна на философията на закона. 

Голямата липса в икономическите мерки - подкрепата за самонаетите лица, може да бъде запълнена тези дни. Министърката обясни, че се работи по въпроса, но тези хора вероятно отново ще бъдат подкрепени с... възможност да изтеглят кредит. 

"Една от опциите е теглене на безлихвен заем, но мислим и за директни плащания към тези хора. А кредитите до 1500 лева, които могат да бъдат изтеглени, ще се гарантират от държавата. Целта е да останат реални пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други кредити”, каза Сачева.

Тази мярка в момента важи за хората, които са пуснати в неплатен отпуск от своите работодатели, но имат действащи трудови договори. Кредитите ще се раздават от търговските банки, но ще бъдат подкрепени с гаранции от държавната Българска банка за развитие. За целта тя беше капилизирана с допълнителни 200 млн. лв. 

Сачева отново призова хората, останали без работа заради кризата, да не се струпват пред бюрата по труда, а да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата. В следващите седмици ще бъдат разкрити и допълнителни офиси в общините.

"Свиваме всички излишни разходи. На този етап с бюджета, с който разполагаме, ще можем да покрием разходите на социалната система за следващите месеци”, увери министърката.