С гневно изявление представителите на ресторантьорския бранш обявиха, че се унижени и се чувстват обидени от вицепремиера Томислав Дончев и от президентрите на двата най-големи синдиката у нас КНСБ и "Подкрепа". От българската асоциация на заведенията обвиниха и министъра на туризма Николина Ангелкова в изнасяне на неверни данни относно това колко фирми от сектора са се възползвали от т.нар. правителствени мерки за справяне с икономическите последици от кризата.

Поводът за разпратеното до медиите становище са поредица изказвания от страна на Дончев, Димитър Манолов, Пламен Димитров и Ангелкова. Първите трима, според бранша, неглижират ситуацията със затворените със заповед на здравния министър заведения, които в момента на практика не генерират никакви обороти. В същото време специални мерки по отношение на тези бизнеси не бяха взети от правителството. 

Кой не плаща членски внос при синдикатите

"Българската асоциация на заведенията изразява искреното си разочарование от публичното неглижиране на нашия бранш, което се наблюдава през последните дни. Вече разбрахме, че ние и нашите служители няма да получим подкрепа! Това обаче не означава да бъдем унижавани и противопоставяни на други сектори от българската икономика от синдикални лидери и висши представители на държавата", се посочва в становището.

И се цитира изказване на председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, което от БАЗ определят като "изключително обидно":

"Организацията на тези бизнеси не е кой знае колко сложна – да пуснеш един ресторант. За хотела е една идея по-сложно, но пак, за 2-3 дни всичко може да стане и да потегли. Докато, ако затвориш едно предприятие и трябва да пуснеш 100-ина стругари и трябва да ги търсиш по домовете им, е по-сложно и може да не ги намериш никога", каза Манолов в телевизионно интервю. 

От БАЗ посочват, че "такова разделение на българските граждани, изречено от човек, чието призвание е да защитава правата на работниците е недопустимо". И вметват: "Не ни се иска да мислим, че то е продиктувано от факта, че в нашия бранш няма синдикални структури, които да плащат членски внос в неговата организация и по тази причина служителите ни не са сред приоритетите на КТ "Подкрепа".

От БАЗ изразяват несъгласие и с изказване на лидера на КНСБ Пламен Димитров, според когото браншът ще се възстанови най-бързо. 

Не се очаква да задържим персонала

Становището продължава и със следното изказване на вицепремиера Дончев:

"Един ресторант може да затвори за месец или два и след ограниченията да наеме персонал и готвач и да продължи да работи. Но фабрика се пуска много трудно, един фабричен работник, за да го обучиш да работи, дори и ако е с подходящо образование, понякога са необходими месеци."

А изводът на БАЗ е следният:

"От неговите думи дори става ясно, че от нас не се очаква да задържим персонала си, а да го наемем отново, когато получим възможност да работим. Поредно доказателство, че работещи икономически мерки за нашия бранш няма!"

Манипулативни твърдения

Браншът обвинява и Ангелкова - в "манипулативни твърдения" и оповестяване на "неверни" данни.

Поводът са изказвания на министъра на туризма, че "над 48% от работещите в хотелиерството и ресторантьорството у нас вече са се възползвали от мярката 60:40".

"Смятаме, че тези данни са неверни и молим да бъдат предоставени като официална статистика, както на нас, така и на българското общество.

Още от началото на кризата се правят опити за манипулиране на обществено мнение, свързани с нашите искания, затова отново подчертаваме - не сме търсили помощ от държавата за плащане на кредити и наеми, а подкрепа да задържим служителите си по време на карантина, когато бизнесът ни не работи", посочват от БАЗ.

Кризата ще отмине, ще останете изненадани

В заключение браншът припомня, че заведенията са затворени с министерска заповед, не генерират никакви приходи, а само разходи. "Не работим с намален капацитет, за да се възползваме от мярката 60:40", допълват.

И заявяват в заключение: 

"В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, което, ако се изходи от данните на Националния статистически институт за 2019 г., представлява близо 22% от активно работещите българи. Това са хора и съдби, чиито права до момента държавата не успява да защити.

Надяваме се здравната криза да отмине възможно най-скоро и призоваваме да се спазват наложените мерки. Но тогава ще дойде икономическата. И много хора явно ще се изненадат колко сектори от българската икономика са обвързани с нашия бранш, който в момента неглижират и подценяват."