Разработката на ваксини за COVID-19 може да е процес с много изненади, коментира в интервю пред Клуб Z д-р Чавдар Ботев, специалист по клетъчна терапия и плазмафереза с над 30-годишна практика.

Д-р Ботев, вярвате ли, че ваксините ще решат въпроса с настоящата пандемия?

Не съм специалист по ваксините, но се интересувам от имунологичните процеси при инфекцията със SARS-CoV-2 и забелязвам някои много странни неща, които вероятно ще имат силно отражение при разработването и производството на ваксини.

Повечето лекари смятат, че образуването на антитела след заразяване с този вирус върви по класическата схема, която сме учили преди години: след първите 10 дни от заразяването се образуват IgM. (Това са антителата, които реагират най-рано на една инфекция.) След това има период, в който има и IgM, и IgG (късните антитела), и накрая, след първия-втория месец, преобладават само IgG, които остават за месеци и години в организма.

Засега има само една, но много добре направена публикация на китайски автори, които са изследвали процесите за образуване на антитела при лица, имали близък контакт със заболели и впоследствие развили коронавирусна инфекция. Наблюдението върху тяхната реакция разкрива етапите при появата на антитела срещу вируса още от инкубационния период. Резултатите са объркващи, защото става ясно, че при този вирус организмът реагира парадоксално.

Какво имате предвид?

При пациентите с COVID-19 появата на антитела не преминава през добре познатите етапи, а се случва по следния начин - средностатистически първите антитела се появяват на 13-ия ден от първите клинични симптоми. В 40% от случаите реакцията започва по известния досега път - с IgM. Но в други 40% от случаите първи се появяват антителата от клас IgG. (По-вероятно е според авторите това да се случва при пациенти с по-тежко протичане на заболяването.) А в останалите 20% антителата от двата класа се появяват едновременно!

При това са възможни три подварианта – с малка преднина да се появят IgM антитела, с малка преднина да се появят IgG антитела или антитела и от двата класа да се появят едновременно. В много малък процент, но все пак съществуващ, изобщо не се образуват антитела. Възможно е за липсата на антитела да има и генетична предразположеност, в конкретните случаи в публикацията става дума за майка и дъщеря. При един пациент антитела са се появили 4 дни преди появата на симптомите.

На практика това означава, че бързите тестове заблуждават лекарите, които не подозират за тези парадокси?

Да, когато се ръководят от класическия модел за появата на различните класове имуноглобулини (антитела), лекарите могат погрешно да преценят в кой етап от заболяването е конкретният пациент. Например, ако един лекар изследва пациент на 14-ия ден от появата на симптомите с бърз тест и се установят антитела от клас IgG липса на IgM, той би си помислил, че този бърз тест е дефектен. А това няма да е вярно. Тук бих искал да напомня, че ние ползваме много видове бързи тестове, а в САЩ засега е одобрен бърз тест само на една фирма. 

Колко време след появата на антителата състоянието на пациента започва да се подобрява?

Обикновено здрави хора без придружаващи заболявания успяват да се преборят с коронавирусната инфекция за 15-18 дни. Което означава средностатистически, че два-три дни след появата на антителата срещу вируса следва бързо подобрение, а дори и излекуване.

Този факт е интересен, защото корелира с ефекта от използването на реконвалесцентна плазма от преболедували при пациенти с COVID-19. При тях също се наблюдава бързо подобрение в рамките на три дни, а в някой от случаите още в първия ден.

Тоест намираме се в ситуация с много неизвестни.        

Това какво отношение има към ваксините?

Ваксинирането е процес, имитиращ вирусното заболяване, но протичащ в много по-лека форма. Известно е, че 60-90% от хората реагират с образуване на антитела при ваксиниране. Колкото дадено заболяване е по-заразно, толкова по-голям трябва да е процентът на хората, които реагират с образуване на антитела, за да е ефективна ваксината. Например рубеолата е силно заразно заболяване. За да е ефективна ваксината при нея, над 85% от ваксинираните трябва да развият антитела. При SARS-CoV-2 този процент трябва да е около 75 на сто.

Но ако хората реагират по същия начин, по който реагират на самия вирус, голям процент от тях няма да имат траен имунитет, като имаме предвид, че само 40% имат обичайна имунна реакция. И за съжаление това може да се окажат точно възрастните и имунокомпрометираните (с увреден имунитет) пациенти като онкоболни и лекуваните с антитела за потискане на имунната система (най-често при автоимунни заболявания). За да се разбере мащабът на проблема, можем да кажем, че 70 милиона от всичките 330 милиона американци са с автоимунно заболяване. Тоест това са хората, при които ефектът от ваксината е под въпрос.

Какво е различното при подхода на 120-те фирми, които участват в надпреварата за създаване на ваксина?

Особеното е, че при появата на COVID-19 компаниите, които разработваха ваксини срещу други коронавируси като SARS, MERS, проявиха най-голяма активност. Това са  относително неголеми биофармацевтични фирми, използващи по-различни подходи от класическите за създаване на ваксини. Като големите лидери се оформят четири компании – "Модерна" (Moderna), "Бионтех" (Biontech), "Инновио" (Innovio) и китайската CanSino Biologics. (Големите фармацевтични компании като Johnson & Johnson стартираха по-късно, но е възможно те отново да са победители.

Първите три вече ваксинират хора под формата на клинични проучвания – те са вече във фаза 1. Две от тях – "Модерна" и "Бионтех", използват месинджър РНК ваксини (този тип РНК инструктира клетката какви протеини да произведе, което е фундаментално нов подход за правене на ваксини). По този метод са започнати регистрации на продукти срещу много инфекциозни агенти, включително и различни видове вируси, но няма регистрирана ваксина. Този метод е най-бърз, защото поради спецификата на продукта отпадат някои от предклиничните изследвания и това дава възможност за най-бърз старт.

Втората компания "Бионтех" стана известна с големия скандал, предизвикан от Доналд Тръмп. Той предложи на собствениците ѝ тя да бъде изкупена от САЩ за баснословна сума. Това доведе до намеса със зъби и нокти на германското правителство с цел компанията да остане и да работи за Германия и Европа. Скандалът предизвика интересна реакция на борсите - акциите на компанията за 3 дни скочиха от 30 на 100 евро и собствениците, двама братя милиардери, които държат 60% от компанията, спечелиха по един милиард за два дни. В същата компания фондацията на Бил Гейтс притежава 12% процента участие. Засега "Бионтех" се движи с около месец закъснение спрямо американската компания "Модерна" в надпреварата за създаване на ваксина.

Друга компания, която се счита за лидер в света, е "Инновио". В продължение на 20 години тази компания за милиарди работи върху регистрацията на много видове ваксини, които в момента се намират в различен стадий, но няма нито една регистрирана. Интересното в нейния подход е, че при инжектирането на ваксината се използва електрически импулс. Това е процес, известен като електропорация, с което се увеличава до 100 пъти имуногенността (свойството да предизвика имунна реакция в организма) на самата ваксина. Тази компания е започнала фаза 1 върху хора в САЩ и отделно е поканена да извършва фаза 1 в Южна Корея, за което е била съответно финансирана. Така Южна Корея си осигурява достъп до ваксината в настоящия момент.

Друг лидер във ваксините е "Новавакс". Тя използва адювант М (съставка, които се добавя при ваксинирането с цел засилване на отговора към ваксината). Тази компания също работи в областта на ваксините от много години и едва преди седмица регистрира първата си ваксина, която е за грип при възрастни пациенти, които обикновено са с увреден имунитет. Ако същият ефект бъде постигнат и при разработваната ваксината за COVID-19, това би било една много добра новина.

Следващ лидер е "Ваксарт" (Vaxart). Компанията създава ваксини, които се приемат през устата - също съвсем нов подход за ваксини срещу вируси.

"Нановирисидес" (NanoViricides) работи с малки молекули, които се свързват с клетката на същото място, където се свързва и коронавирусът. Тя също няма регистриран нито един продукт.

Сред лидерите е и китайската компания CanSino Biologics, която също работи с пациенти на фаза 1.  

Кое е най-притеснителното дотук?

Че имаме един вирус, който човешкото тяло приема по съвсем необичаен начин, реагира парадоксално и необяснимо засега – появяват се  антитела в „неправилна“ последователност. Второ, имаме водещи компании в създаването на ваксина срещу SASR-Co-V-2, повечето от които години са в процес на регистрация на ваксини, но не са регистрирали нито една. В тяхна защита можем да посочим, че при нормални условия създаването на една ваксина е скъп процес, измерващ се с милиарди долари и доста бавен - 10 години е обичайният период за създаване на нова ваксина.

Трето, компаниите лидери ползват подходи, съвсем различни от класическите. Това, разбира се, освен риск е и възможност. И не на последно място, тези ваксини ще бъдат приложени върху нас, хората, които сме със силно променена имунологична реактивност - поради храната с много консерванти, лекарствата, особено антибиотици, нарушен микробиом (чревна флора) и прочие фактори.

Затова са възможни много изненади - голяма част от ваксините да отпаднат в последните фази на изпитване и победители да станат малки неизвестни досега компании.

Какво положително все пак има на хоризонта?

Положителното е, че много фирми се занимават със създаването на ваксини, тоест все отнякъде ще излезе една качествена ваксина. Друго положително е, че има сериозно финансиране, получено от акционери, правителства и неправителствени организации. Така например европейската агенция "Цепи" (Cepi) е предвидила два милиарда долара за създаване на ефективна ваксина срещу COVID-19. Тя вече е финансирала фаза едно при 6 компании с 4 до 6 милиона долара. Ще финансира и 3-4 компании за фаза 2 и една-две компании за фаза 3.

Американската държавна агенция BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority) започна безвъзмездно отпускане на средства за създаване на лекарства (включително ваксини) срещу новия коронавирус. "Модерна" е първата компания, която получи 500 млн. долара от нея. Очаква се и други  компании, които покажат обещаващи резултати, да получат подкрепа.

Съобщиха, че мощни фондации като тази на Бил Гейтс са се включили също като дарители.

Точно така. Този тип фондации са на две места – и като дарители, и като акционери. И може би една от най-добрите новини е, че FDA (Американската агенция за лекарства) прави всичко възможно регулаторно да ускори и облекчи максимално бързото регистриране на ваксина.

Очакването е да има до края на годината ограничени количества от няколко милиона дози ваксини и те да се използват най-вероятно под формата на клинични проучвания. Реално регистрирани ваксини в количество от десетки милиони дози трябва да се очакват до година и половина. Да се надяваме, че произведените ваксини ще се използват там, където е най-необходимо, освен в страните, които имат най-много средства.