Кой е мажоритарният собственик на "Левски"? По този въпрос днес спорят дори юристи, които практикуват търговско право или най-малкото имат претенции за компетентност по темата.

Разигра се истинско шоу по-рано през деня. Човек на "Нове холдинг" предаде мажоритарния пакет акции (86,6 процента) на Сашо Диков (избран от Васил Божков за куриер), който опита да ги занесе в Министерския съвет и връчи на човека, на който бяха записани - Бойко Борисов. Премиерът обаче ги отказа - от негово име това направиха спортният министър Красен Кралев и шефката на пресцентъра на МС Севделина Арнаудова.

Сагата продължи със занасяне на акциите от страна на Диков на стадион "Георги Аспарухов" - в офисите клуба. Изпълнителният директор Павел Колев ги прие и обяви, че промяна в собствеността няма, тъй като няма вписване на нов притежател в книгата на акционерите. Така начело на "Левски" остава вицепрезидентът на "Нове" Георги Попов - на него се водят от началото на 2019 г.

"Докато няма вписване в книгата на акционерите, смяна на собствеността няма, заяви Колев пред медиите. - Това, което можем да направим, е да се опитаме да разрешим този казус. Търсих Васил Божков, няма връзка с него в момента. Акциите са прибрани в касата на клуба и не можем да разполагаме с тях. Те се водят на Георги Попов. Ако се свържем с тях, ще коментираме.

Всички варианти са възможни в момента. За мен "Левски" като клуб не заслужава това, което му се случва, но това е нещо, което не зависи от нас. Надявах се, че след разговорите, които съм провел със собствениците, те ще се разделят с акциите по начин, по който трябва да позволи на клуба да се бори за съществуването си. Акциите са тук, но това не ни помага по никакъв начин."

Според него най-добрият и реалистичен за момента вариант е акциите да бъдат предоставени на феновете на "Левски". Желание за това изяви Константин Папазов. И той се готвеше да ги получи от Божков - твърдеше, че е получил такова обещание.

По-рано Колев каза, че е оттеглил оставката си и остава в клуба, поне докато стъпи нов собственик.

Остава въпросът - кой в момента е собственик на ПФК "Левски" АД?

Пред в. "Труд" професор Огнян Герджиков, бивш председател на парламента е един от юристите, писали Търговския закон, заявява, че акциите вече са притежание на Бойко Борисов, а ако той не ги иска, трябва да ги джироса на някой друг.

На различно мнение е адвокат Любомир Авджийски, директор на Центъра за мониторинг за правосъдието.

Според царския поет - тъй наречения от медиите "баща на Търговския закон", Герджиков, акциите вече били "на Борисов" и...

Публикувахте от Любомир Авджийски в Сряда, 13 май 2020 г.

Вижте какво написа той във фейсбук:

"Според царския поет - тъй наречения от медиите "баща на Търговския закон", Герджиков, акциите вече били "на Борисов" и той е собственик на Левски. Това видите ли не било проблем, защото можел да ги джироса обратно на Божков, ако не ги иска и не му се занимава.  

Извинявам се предварително на всички колеги, които благоговеят пред имената на "бащиците"(преди беше "Бащата на Конституцията" - Близнашки). 

- дарението е договор, макар и едностранен. Договор е защото се изискват две насрещни волеизявления - първо на дарителя и второ на надарения, който трябва да ПРИЕМЕ дарението - чл. 225 от ЗЗД, виж и Облигационно право-кратък курс на Кожухаров, стр. 211. Едностранен е, защото се смята от болшинството автори, че веднъж сключен поражда задължения само за едната страна, но това е отделна тема. 

- Онзи, който може да упражнява права по поименната акция е единствено приносителя, който е и посочен в непрекъснатия ред на джирата. Виж "Систематичен курс по Българско търговско право", Константин Кацаров. Борисов не е приносител, очевидно. 

- Спрямо самото дружество ЛЕВСКИ, Борисов може да стане собственик на акциите, само след вписване в книгата на акционерите, което пък може да направи само онзи, който държи акциите, освен че е джиратар. (чл. 185 от ТЗ) Очевидно, че Борисов не държи акциите и няма намерение да се вписва в книгата на акционерите. 

- Кой според Герджиков ще плати данък дарение от 5%, щом било толкова лесно Борисов да джироса обратно акциите. 

- Няма да влизаме в подробности дали Борисов има право да приема такива "подаръци". 

Какво може да се направи, в тази "изключително драматична" ситуация, с която ще се занимаваме цяла седмица. Джиросаното Удостоверение да се върне на Божков/Георги Попов и името на Борисов да бъде задраскано. "Зачертаните джира се смятат за ненаписани" чл. 471 от ТЗ. Виж също Кацаров стр. 575. 

Ако акциите/удостоверението не се върнат при Георги Попов/Божков, тоест бъдат изгубени или откраднати, той може да започне процес по обезсилването им. 

Та, от много бащици и правни легенди сме го докарали до най-правовата държава. 

ПП: Търговско право, акции и джиро е имало доста преди Герджиков. Моля медиите да го карат по-спокойно с епитетите и определенията, правото все още е сериозна наука, в която всички сме смъртни."

Пред бТВ Ивайло Дерменджиев, популярен адвокат, специалист по спортно право и член на Арбитражния спортен съд в Лозана, обясни, че "Левски" няма нов собственик, тъй като Бойко Борисов - в случая, не изявил желание да получи акциите. А и не е вписан в книгата на акционерите, за което все пак тече срок от една седмица.

Занасянето на документите на "Герена" не е правен, а формален акт, добави Дерменджиев. Или казано най-просто - промяна няма, собственик на "Левски" все още е Георги Попов.