В Китай днес започна, след двумесечно закъснение заради пандемията от коронавируса, най-важното политическо събитие за годината, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Снимка АП/БТА

Откриването на годишната сесия на китайската народна политическа консултативна конференция е още един знак за това, което правителството нарича победа над заразата, появила се в края на миналата година в централния китайски град Ухан.

Членовете на конференцията ще разкажат на света как Китай като голяма и отговорна държава е предприел твърди действия и е допринесъл за международното сътрудничество в борбата срещу епидемията от COVID-19, каза в доклада си пред повече от 2000 присъстващи делегати председателят на конференцията Ван Ян.

Снимка АП/БТА

Събралите се в просторната Голяма зала на народа в центъра на Пекин редови членове бяха с маски, за разлика от високопоставени държавни представители като Ван и президента и лидер на управляващата комунистическа партия Си Цзинпин.

Днешната сесия ще бъде последвана утре от откриването на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители - церемониалният парламент, отбелязва АП.

Очаква се премиерът Ли Къцян да произнесе основната реч, очертаваща икономическите и социалните цели за годината.

Остава неясно дали Ли ще обяви набелязаната цел за годишен БВП на втората по сила в света икономика. Като се има предвид предизвиканото от пандемията икономическо опустошение, желаният БВП вероятно ще е значително по-малък от миналогодишния, който беше от 6 до 6,5 процента.

Снимка АП/БТА

Тазгодишното заседание на двата органа ще бъде съкратено до една седмица от обичайните две като част от мерките срещу коронавируса. Достъпът на медии също е силно намален и само ограничен брой журналисти, дипломати и наблюдатели ще могат да присъстват в заседателната зала.

Англоезичният в. "Саут Чайна морнинг пост" съобщи днес, че Пекин ще оповести резолюция за закон за националната сигурност в Хонконг, отхвърлящ отцепване, чужда намеса и тероризъм, предаде Ройтерс.

Проекторезолюцията ще бъде представена утре на Общокитайското събрание на народните представители, се казва в публикацията. В нея се добавя, че новият закон ще забранява всякаква размирническа дейност, насочена към сваляне на централното правителство и всяка външна намеса в Хонконг.