Софийската градска прокуратура е привлякла като обвиняем Н. П., на 31 години, за "държане на наркотични вещества с цел разпространение в големи размери".

В паркиран мерцедес в района на Студентския град на 24 май той държал 39 729,61 грама вещество, реагирало на кокаин, допълват от държавното обвинение. На брифинг по-късно шефът на СДВР Георги Хаджиев заяви, че една трета от намерената дрога е с изключително висока чистота над 70 %.

Така при изчисления - ако се размеси 1 към 2 с други примеси, пазарната цена, изчислена от полицията, е около 10 млн. лв.

Според бТВ цената на улицата на дребно е около 140 лв. за грам.

Младият мъж е с чисто съдебно минало. Интересен е начинът, по който е разкрит, по думите на Георги Хаджиев. Той е опитал да заключи колата си отвън. Но близкият патрул от 7-о РПУ го е притиснал и той е признал, че в колата има дрога. Така кокаинът е открит в два сака.

Задържан е за 72 часа от прокурор, но СГП ще му иска от съда постоянна мярка "задържане под стража". 

Ето и съобщението:

Софийската градска прокуратура е привлякла в качеството на обвиняем Н. П. (на 31 години) по образувано досъдебно производство за извършено от него престъпление – държане на наркотични вещества с цел разпространение в големи размери.

На 24.05.2020 г. в лек автомобил „Мерцедес“, паркиран в жк „Студентски град“ в гр. София, обвиняемият държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество. При направен полеви тест то е реагирало на кокаин. Общото тегло на откритата дрога възлиза на 39 729,61 грама.

С постановление на прокурор обвиняемият Н. П. е задържан за срок до 72 часа. Внесено е искане за определяне на мярката му за неотклонение „задържане под стража“, което ще бъде разгледано от съда утре, 27.05.2020 г.

Разследването по делото продължава.